Lombikos boldogság

Akt.:
Lombikos boldogság
© Illusztráció: Pixabay
Mindenre képes egy nő, hogy ne legyen gyermeke, s mindenre képes, hogy legyen gyermeke. Nagy szerelmek mentek már tönkre, mert világra jött a még be nem tervezett baba, ugyanakkor házaspárok sokasága hidegült el egymástól, mert nem született meg az oly nagyon várt csecsemő. A nem kívánt terhesség elvetetésére több módszer ismeretes a forró fürdőtől az orvosi beavatkozásig, s a teherbeesés megkönnyítésének is vannak praktikái, végső esetben pedig ott a lombikbébi program. M. Magyar László írása.


Mint ahogy az abortuszról, úgy a mesterséges megtermékenyítésről is megoszlanak a vélemények. Van olyan egyházi vezető, aki bűnösnek tartja mindazokat, akik részt vesznek a programban. Nincs jogunk azonban ítélkezni senki felett sem, hiszen nem tudhatjuk, mennyi álmatlan éjszaka, kétségbeesés és önmarcangolás után döntöttek a műtéti beavatkozás mellett, inkább örüljünk annak, hogy az orvostudomány fejlettségének köszönhetően ma már több ezer – valamilyen ok miatt fogamzásra képtelen – asszony is átélheti az édesanyaság semmihez sem hasonlítható érzését.

Leírhatatlan az a boldogság, amikor az így teherbe esett nők megtudják a jó hírt a bennük lejátszódó csodáról. Egy ismerősöm már éppen feladta volna, amikor az orvos közölte vele, hogy terhes. „Ne vicceljen velem doktor úr, mert több mint tíz éve erre a szóra várok” – reagált a hírre. A szakember nem viccelt vele, kislánya kilenc hónap múlva megszületett. Azóta is boldogan, teljes harmóniában, nagy szeretetben él a család, elfeledve mindazt az anyagi nehézséget, lelki terhet és feszültséget, ami a teherbeesést megelőzte.

M. Magyar László