Nézőpont: Lélektani határ

Nézőpont: Lélektani határ
Drámai szóhasználat. Az ember érzi, hogy ha ezt – mármint a lélektani határt – átlépjük, minden megváltozik: megszokott világunk elemeire hasad, törvényei semmissé válnakSzendrei Péter jegyzete.

Van néhány felkapott kifejezés, amitől hideglelést kapok. Ilyen például a celeb vagy az álompár. Ha valakit a szűk családján kívül mások is ismernek: az celeb – függetlenül attól, letett-e valamit az asztalra, amivel kiérdemelhette fokozott figyelmünket. Ha egy celeb összeszűri a levet egy másik celebbel: ők az álompár. A legidegesítőbb frázis mégis a “lélektani határ” – amit rendszerint “átlépni” szoktunk. Amikor a kenyér ára elérte a kétszáz, majd a háromszáz forintot, mást se lehetett olvasni, hallani, minthogy az ár átlépte ezt a határt. Mármint a lélektanit.

Drámai szóhasználat. Az ember érzi, hogy ha ezt – mármint a lélektani határt – átlépjük, minden megváltozik: megszokott világunk elemeire hasad, törvényei semmissé válnak; a nap nem keleten kel fel többé, s tán még a gravitáció is megszűnik egymás felé erőltetni a tömeggel rendelkező testeket. A benzin ára már régen “átlépte a lélektani határt”, sőt, új rekordot állított be. És mit mit tapasztalunk? Az utakon nem csökkent az autók száma, senki sem hajt óvatosabban, hogy a drága benzinből minél kevesebbet fogyasszon, és többen sem utaznak egy-egy kocsiban, hogy a költségeket megosszák.

Semmi sem változott: a nap ma is keleten kelt fel és a gravitáció gyengülését sem tapasztaltam.

– Szendrei Péter –