Könyvek

Akt.:
Valamiért lenyűgöznek a könyvtárak, mármint azok a klasszikusok, ahol díszes, plafonig érő polcokon sorakoznak a több százéves könyvek, bölcsességek, útmutatások. Ahol a bútorlakk és a megsárgult papírlapok illata keveredik, és óriás létrákon lehet csak elérni a legfelsőbb szintek „lakóit”. Lenyűgöz az illat, a csend, a végtelen nyugalom és a titok, ami árad ezekből a termekből. Szántó Rita írása.

Éppen ezért otthon is szeretem magam körülvenni könyvekkel. Persze nincsenek nagy termek, ahová méteres könyvállványokat építtethetek, de van polc, szekrény, amik tömve vannak kedvenc íróim munkáival. De nekem még ez sem elég, az éjjeliszekrényemen is tornyosulni kell könyveknek, sőt az egyik ablakmélyedés is kiváló könyvespolcnak bizonyul, igaz, itt csak a tényleg jó könyveknek van bérelt helye.

Most is izgatottan várom, hogy a könyvünnep mit tartogat az ablakmélyedésem számára. Vajon lesz-e olyan könyv, amit évtizedek, netalántán évszázadok múlva is érdemes lesz elővenni? Melyik lesz az, amit csak porfogóként tartunk majd a polcokon? És vajon meddig lesz polc, és azon vajon meddig lesznek könyvek?

Szántó Rita