Nézőpont: “Kinyugodja magát”

Nézőpont: “Kinyugodja magát”
Árnyékos fa van a miskolci MÁV-telepen is, mint ahogyan talán a már nem létező, vagy átalakult Szondi-, Muszkás-, Hodobai-, Víkend-, Téglagyári-, vagy Mésztelep-telepen is, azonban zöld gyep nagyon nagyon keveseknek nyújt telepet. Juhász-Léhi István jegyzete.

Az 1862-es Magyar nyelv szótárunk szerint a telep “bizonyos földterület, vagy telek, melyen egy vagy több személy ideiglen vagy állandó lakás végett megszáll; gyarmat által elfoglalt, s megnépesített vidék.” De talán a legszebb ugyaninnen: “minden hely, tér, melyen valaki leül, lefekszik, hogy megpihenjen, kinyugodja magát vagy bizonyos dolgot végezzen. Pásztorok, halászok, utasok telepe. Az árnyékos fa a zöld gyep kedves telepet nyújt az utasnak.”

Árnyékos fa van a miskolci MÁV-telepen is, mint ahogyan talán a már nem létező, vagy átalakult Szondi-, Muszkás-, Hodobai-, Víkend-, Téglagyári-, vagy Mésztelep-telepen is, azonban zöld gyep nagyon nagyon keveseknek nyújt telepet. A miskolci MÁV-telepen mindenképpen, ugyanis az egykor szebb napokat látott – korábban már-már kertvárosi – területnek mára az élhetősége a nullával egyenlő. Az ott lakókkal beszélgetve aztán lassan kiderült, hogy jó ideje sokkal inkább mínuszban vagyunk… Patkányok, szipusok, az elhagyott házakba illegálisan beköltözők. Mindezek mellett lopások, rossz utak és a teljes bizonytalanság, például a pontos tulajdoni viszonyokról, a jövőről.

Az egykori vasutas, közel a nyolcvanhoz mesélte, hogy merre volt az óvoda, az iskola, a játszótér. Most két méteres gaz tör utat az ég felé, és befalazott ablakú házak, melyek mellett a szemét alszik. Durva a kontraszt: a háttérben a selyemréti strand csúszdája.

“Mégis, hol lakna Laci bácsi?”

“Ott, az út mentén, közel az állomáshoz…”

– Juhász-Léhi István –


Boldogságfal a MÁV-telepen

Miskolc – A MÁV-telepiek egy része úgy érzi, hogy magukra hagyták őket. tovább »