Ki halad a korral?

Ki halad a korral?
© Illusztráció: Pixabay
Nagyon nehéz a gyerekek helyett eldönteni, hogy mikor adjuk a kezükbe az első „okoskütyüt”, mikor ültetjük számítógép elé, nyitjuk meg előttük az internet világát és mennyi időt engedünk nekik ott időzni, játszani. A korral haladni kell, ez tény: aki nem kezeli készségszinten a digitális eszközöket, az ma már funkcionális analfabétának számít – de van itt egy sor más, fontos dolog, ami klaviatúrán nem pötyöghető be. Nyéki Zsolt írása.

Aki szülő, tudja: szinte születéstől adott a vágy, és alig pár hónapos csecsemők is igyekeznek megszerezni azt a valamit, ami olyan fontos apunak, anyunak, hogy több időt tartják kezükben, mint saját gyermeküket. Könnyű engedni a csábításnak, mert aztán olyan jó büszkélkedni: „jaj, de okos ez gyerek, hát hogy húzgálja a kis ujjacskáit a tableten, okostelefonon…” Kérdés: valóban jót teszünk vele? A felelősség a felnőtteké, akik között nincs egyetértés.

.Valaki arra esküszik: annál jobb, minél korábban megbarátkozik a gyerek a digitális kor eszközeivel, s mire iskolába megy, már készségszinten kezeli azokat. Van benne valami, de az is tény: sokszor pusztán kényelmi szempontok motiválják a szülőt. Egy új játékkal órákig leköthető a gyerek… – hogy aztán mennyire lesz szenvedélyes netező, képernyőre meredő „zombi”, valóságos barátok helyett virtuális társakat hajkurászó tini, az már más kérdés. Marad tehát a dilemma: gépezni vagy nem gépezni? A megoldás talán nem a „vagy”, hanem az „és”. Ezt egyszer Kassai Lajos, a lovasíjász mondta, amikor erről beszélgettünk.

Ő az, aki az egész életét a nomád létnek, a hagyományoknak, az íjkészítésnek és mesteri használatának szentelte. Egyszerűen fogalmazott: ő is használja a számítógépet, tabletet, telefont, amikor és amire kell, aztán visszatér ahhoz, amit igazi értéknek tart. Nincs is ehhez igazán mit tenni – szokása szerint célba talált.

Nyéki Zsolt