Kétszer

Akt.:
Kétszer
© Illusztráció: Getty Images
Két oktatási témát osztanak most sokan a Facebookon. Az egyikben a finn oktatási rendszert dicsérik. Tudvalevő, a finnek egyfajta „bezzeg” ország: ott ugyanis elismerten jó az oktatás, az elsők között végeznek mindig a gyerekek tudását mérő úgynevezett PISA-teszteken. (Igaz, az utóbbi időben lejjebb csúsztak kicsit, de akkor is.) Hajdu Mariann írása.


Brit újságírók írtak a titokról, és arra jutottak, hogy abban rejlik a siker: a gyerekeket, pedagógusokat „felnőttként” kezelik, az előbbieket gondolkodásra nevelik, az utóbbiak pedig szabad kezet kapnak abban, hogy mit, hogyan tanítanak.

A másik oktatási téma magyar. Egy (füzetoldal) fotóval illusztrált cikk arról, hogy az elsős gyerek szülője az évzárót követően megkapta gyermeke magatartásfüzetét. A füzet úgynevezett „másolós”, egyfajta büntetésként szolgált, ha a gyerek rossz volt, abba kellett sokszor leírni, hogy mit nem szabad. Például tízszer kellett lekörmölnie, hogy „betartom a szabályokat.”, illetve hatszor, hogy „megtanulom az ebédelés szabályait.”

Nem állítom, hogy ez, a múlt századelőt idéző büntetési forma általános lenne, azt sem hiszem, hogy ilyen okokból teljesítünk rosszul a fent említett teszten. De a két cikk mégis összefügg: egyformán népszerűek a neten. Meg aztán jó lenne tudni, hogy a finn modell felé tartunk.

– Hajdu Mariann –