Katasztrófa. Turista

Akt.:
Nyilván nem mérhető a Magas-Tátrát 2004. november 19-én ért irtózatos pusztításhoz az, ami a Bükköt érte. Akkor – lassan 13 éve – az órákig tomboló szélvész okozott hihetetlen károkat. Juhász-Léhi István írása.

A tátrai fenyvest 2, sok helyen 4–5 kilométer széles és 40–50 kilométer hosszan elképzelhetetlen pusztítás érte. Szóval a múlt héten a Bükk-hegység egy részét ért hó és szélvihar hála istennek nem okozott ekkora károkat, ám sok helyen súlyos a helyzet.

Sok (katasztrófa)turista szeretett volna a saját szemével meggyőződni a helyzetről, míg sokan „csak” a félméteres, helyeként 70 centis hóra voltak kíváncsiak, ám az autósokat rendőrségi zárás akadályozta. Helyesen. Gyalogosan és kerékpárral persze többen útra keltek, viszont nem árt résen lenni: rendkívül balesetveszélyes most a Bükk, így a turistaútvonalak egy része is – már amelyek járhatóak. Elég csak mondjuk megpróbálni Ómassa felett a „sárgát” Bánkútra. Elég komoly…

Remélhetőleg a természet újjáéled – mint már oly sokszor – ebből a csapásból is, és a hegy növény- és állatvilága sem sínyli meg nagyon a múlt hetet.

És mehetünk nem csak „katasztrófaturistáskodni”…

– Juhász-Léhi István –