Nagyvilág

2013.06.04. 09:52

Árvíz - Tovább áradnak a szlovákiai folyók, a tetőzést csütörtökre várják

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2013. június 4., kedd (MTI) - Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Pozsony, 2013. június 4., kedd (MTI) - Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható.

Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán is megdőlhet a 2002-ben mért 9,48 méteres itteni rekord.

A szlovák Állami Hajózási Felügyeletnek (SPS) a fokozódó árvízveszély miatt hozott döntése alapján hétfő estétől a Duna egész szlovákiai szakaszán tilos a hajózás. Továbbra is hatályos a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet öt dél-szlovákiai járásra még hétfőn kiadott, legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztása is, ez a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi és a komáromi járásra, valamint az érsekújvári járás déli részére érvényes.

Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el kedd reggel nyolc órától négy dél-szlovákiai járásban, ezek közül a pozsonyiban harmadfokú, a dunaszerdahelyiben és az érsekújvári járás déli részében másodfokú, a komáromi járásban pedig elsőfokú a készültség.

A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több északi és keleti járásában is emelkedett. Északon, Námestovo járásban a Polhoranka, keleten, Kysak környékén pedig a Hernád szintje nőtt meg, mindkét járásban elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) kedd reggeli közleménye szerint javult a helyzet a Németországból és Csehországból érkező vonatjáratoknál: míg hétfőn ötórás késések is voltak, kedden már legfeljebb egyórás késésekre számítanak, az éjszakai vonatok késése pedig nem haladja meg a harminc percet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért vízszintet jelzi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!