Nézőpont: Kampány vagy ünnep

Bajnai Gordon, Orbán Viktor és Vona Gábor
Bajnai Gordon, Orbán Viktor és Vona Gábor - © Fotó: MTI
Elszomorító, hogy minden nemzeti ünnepünk másról sem szól, mint a politikai pártok egymásnak feszüléséről. Szinte már tragikusan komikus, hogy az ünnepi szónokok megemlékezéseiket addig csűrik-csavarják, amíg valamilyen fogást nem találnak ellenfeleiken. Szántó Rita jegyzete.

Az idei október 23-án is menetrendszerűen elhangzott, hogy az MSZP, mint a forradalmat eltipró MSZMP utódja, ne álszenteskedjen ezen a napon. Balról a válasz: a magukat nyíltan jobboldalinak nevező pártok már nem egy világégésbe taszították az országot. A múlt felemlegetése, a kölcsönös vádaskodások, a békétlenség szítása, a permanens szabadságharcra való felhívások elbizonytalanították a még gondolkodó ünneplőket.

Európába tartunk, Európában vagyunk – mondogattuk nemrégen. Csatlakoztunk a demokratikus államok szövetségéhez, mindezt önként és dalolva, a nagy többség akaratával. Lehet, nem a legjobbkor és lehet, hogy nem is ezt akartuk? Pikkelnek ránk, mert nem úgy táncolunk, ahogyan ők fütyülnek. Ezt is felrótták a szónokok.

Választási kampány szagú ünnepet ültünk. Ezt a napot, ezt az egyet a nemzeti megbékélés jegyében kéz a kézben közösen kellett volna megszentelnünk. Úgy ahogyan a forradalom hősei, az egyetemisták, a munkások a tányérsapkások az utca népe együtt vonult át a Bem tértől a Magyar Rádióig. Senki, senkit nem kérdezve, te honnan jöttél.

– Szántó Rita –