Helyi közélet

2016.02.24. 19:38

Fekete, pedig nem Trabant

Miskolc - Fekete környezetvédelmi besorolást kapott olvasónk járműve, amit nehezményez.

Miskolc - Fekete környezetvédelmi besorolást kapott olvasónk járműve, amit nehezményez.

Szerinte az 1993-ban gyártott, katalizátorral szerelt Suzuki típusú személygépkocsija „nem azonos kategória a kétütemű Trabantokkal és Wartburgokkal”. Körbejártuk a témát.

Egy szakember arról beszélt lapunknak, hogy a gépjárműveket környezetvédelmi kategóriákba kell besorolni a jogszabályban megadott szempontok alapján – erről a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet rendelkezik.

8-ról 15-re

Az elmúlt években előfordult, hogy a megváltozott jogszabály miatt sok autó a valóságnál rosszabb környezetvédelmi besorolást kapott. A gépjárművek környezetvédelmi besorolásáról szóló rendelet, valamint a környezetvédelmi felülvizsgálat szabályairól szóló rendelet információnk szerint nem módosul 2016-ban.

A környezetvédelmi osztályozások és az ehhez kapcsolódó előírások folyamatosan szigorodtak az elmúlt években. Az osztályok száma is növekedett, nyolcról tizenötre bővült, vagyis sokkal részletesebben vannak meghatározva a bekategorizálások. Mindez azért fontos, mert uniós jogszabály írja elő azt, hogy a járműveknek meg kell állapítani a környezetre, egészen pontosan a levegőre mint környezeti elemre gyakorolt hatását.

Négy fő kategória

Azonban ebben a témában van még egy jogszabály, amit figyelembe kell venni, az pedig a 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet. Ennek a két jogszabálynak az együttes alkalmazásával lehet megfeleltetni a gépjárműveket az EU-s és környezetvédelmi elvárásoknak.

Alapvetően a járműveket a környezetvédelmi tulajdonságaik alapján sorolják az alábbi négy fő kategóriába, amiket a színes plakettekkel feleltetnek meg. A zöld színű plakett jelenti a kiemelten környezetbarátnak minősített járműveket, amelynek a környezetvédelmi osztályai a 9 és 15 közötti osztályok. Az ezt követő kategória a kék plakettes járművek, vagyis a környezetbarát járművek 8-tól 6-ig és a 4. osztály; az ötös osztály a gázüzemű és elektromos autók, illetve a hibrid járművek, amik piros és zöld plakettet is kaphatnak.

A piros plakettes járművek a kevéssé környezetbarátok és korszerűtlennek nyilvánítottak, osztályuk a 2-es, és végül a fekete plakettel ellátottak az abszolút nem környezetbarát járművek, az osztályuk a 3, 1 és a 0.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában