Nézőpont Intézet: Elsöprő kormánypárti győzelem várható vasárnap

Nézőpont Intézet: Elsöprő kormánypárti győzelem várható vasárnap
A kormánypártok elsöprő győzelme várható a vasárnapi önkormányzati választások után – ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásából.

A kutatás szerint az ellenzéki pártok hiába számítottak a kormányból kiábránduló szavazótáborra, a Fidesz-KDNP az aktív szavazók 61 százalékának támogatását élvezi. Az MSZP a szavazási részvételüket biztosra ígérők körében 12 százalékon, a Jobbik 9 százalékon, a Lehet Más a Politika pedig 3 százalékon áll.

Kétharmados támogatottsággal bírnak a kormánypártok a vasárnapi önkormányzati választások előtt a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint. A kutatás alapján az aktív szavazók 61 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re, míg az MSZP-t 12 százalék, a Jobbikot 9, az LMP-t pedig 3 százalék támogatja. Így várhatóan vasárnap este a kormánypártok elsöprő győzelmet fognak aratni.

A kutatás szerint az MSZP és a Jobbik fog versenyezni vasárnap a második helyért. Úgy tűnik, hogy a megyei jogú városokban a szocialisták erősebbek, a községekben viszont fordított az arány. A Jobbik – a kutatás szerint – több kistelepülésen is állíthat majd polgármestert, a kelet-magyarországi országrész több közgyűlésében pedig második erőként szerepelhet.

A válaszadók szerint a “jó polgármester” két legfontosabb tulajdonsága az, hogy tisztességesen kezeli a közpénzeket és szavahihető. Dobogóra került még az a jellemvonás is, hogy a polgármester értsen szót az emberekkel.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a főpolgármesteri posztra Tarlós István a legesélyesebb. Az aktív szavazók körében 52 százalékon áll, így akár négyszer akkora támogatást élvezhet, mint a szocialista Horváth Csaba. Jávor Benedeket a voksolók 7 százaléka, Staudt Gábort pedig 4 százaléka támogatná. A budapestiek 56 százaléka egyébként egyetért azzal, hogy a kormánypárti vezetés előnyt jelente a fővárosnak. Így látja minden második Jobbik-szimpatizáns és az LMP táborának 44 százaléka is.

A kutatás mandátumbecslése alapján a Fővárosi Közgyűlés 33 képviselői helyéből a Fidesz-KDNP pártszövetségnek komoly esélye van akár 18 mandátum megszerzésére is. A szocialisták 9 főt tudnának az új közgyűlésbe juttatni, az LMP 4, a Jobbik pedig 2 mandátumot nyerne.
– Független Hírügynökség –

 
hirdetés


hirdet�s