Nézőpont Intézet: az Együtt 2014 bejutna a parlamentbe

Budapest, 2012. október 31., szerda (MTI) – Bajnai Gordon politikai tömörülésére szavazna a megkérdezettek 5 százaléka egy most vasárnap esedékes választáson a Nézőpont Intézet október végi felmérése szerint.

Az intézet október 24. és 26. között rögzített adataiból – amelyeket szerdán juttatott el az MTI-hez – kiderül, a regisztrációban és a választási részvételben biztos szavazók körében ez az arány 6 százalékos.

A Heti Válasz megbízásából készült vizsgálat eredménye értelmében az új politikai mozgalom rövid távú vesztese a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), előbbivel a megkérdezettek 3, utóbbival mindössze 2 százalékuk szimpatizál.

A kormánypártokat a választásra jogosultak 36 százaléka támogatja, míg az MSZP-t 12, a Jobbikot 11 százalék. A Nézőpont Intézet ezek alapján megállapította: a nagy pártok versenyében nem módosított az egy éve változatlan erőviszonyokon az új mozgalom.

Az intézet egy hónappal ezelőtt mért adataiban a felnőtt lakosság 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, míg az MSZP-vel 12 százalékuk, a Jobbikkal 10, az LMP-vel pedig 5 százalékuk.

Az október végi kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka biztosan regisztrálna és részt venne egy most vasárnapi választáson. Körükben a kormánypártok támogatottsága 46 százalékos, a szocialistáké 15, a Jobbiké 13, az LMP-jé pedig a bejutási küszöb alatti, 2 százalékos.

A felmérés ötszáz felnőtt megkérdezésével készült, hibahatára 4,5 százalék.

– MTI –