Hat éve…

Akt.:
Hat éve…
© Fotó: Ádám János
Június 4-e legrégebbre visszatekintve a trianoni békediktátum aláírásának napja, 2010 óta országgyűlési döntés alapján a nemzeti összetartozás napja. Ugyanebben az évben azonban ezen a napon emberek ezreinek számára a nagy árvíz napja. Ezen a napon öntött el több folyó menti települést a Sajó, illetve a Bódva. Felsőzsolcán a heroikus küzdelem ellenére sok száz ház omlott össze, és ezernyi ember élete vált egy időre bizonytalanná. Számomra, számunkra viszont még egy szempontból nehezen felejthető ez a nap. Szaniszló Bálint írása.

Ez a nap – hat esztendővel ezelőtt is szombatra esett – szerkesztőségi közösségünk számára is a veszteség napja volt. Ezen a délelőttön tudtuk meg, hogy kollégánk, Puskár Tibor átadta a lelkét teremtőjének, „türelmetlenséggel” viselt betegség után eltávozott a földi világból, űrt hagyva maga után a szerkesztőségben mint jó barát és mint kolléga. Az űr – a természet rendjének megfelelően – lassan begyógyul, de a seb nyoma ott marad a felszínén és az emberi emlékezetben.

Valami ilyesmi történik a nagytörténelem szintjén is, ez látható a felsőzsolcaiak életében is, hiszen a városka külalakján már csak a szigorú szemlélődő találja meg a hat évvel ezelőtti tragédia nyomait. A többi meg ott van az emberek lelkében.

Szaniszló Bálint