Nézőpont: Haszonlesők

Akt.:
Roma felvonulás Miskolcon - illusztráció
Roma felvonulás Miskolcon - illusztráció - © Fotó: Bujdos Tibor
Érdemes lenne elidőzni annál a gondolatnál, hogy teljesen ok nélkül válhatott-e Miskolc ellendemonstrációkat életre hívó tüntetés ürügyévé. Bujdos Attila írása.

Most, miután az utolsó tüntető is szépen hazament a saját hajlékába, lehetne akár higgadtan is beszélni arról, mi történt a Mi Városunkban, és hogy következik-e ebből valami a számunkra. A jövőre is tekintő értékeléshez a polgármestertől már kaptunk szempontokat, amikor azt mondta: Miskolcnak egyáltalán nem használ ez a nap, nem használ azoknak, akik itt élnek, akik keményen küzdenek a mindennapjaikért (MTI, 2012. október 17.). Ha ezt úgy értette, hogy az utcai demonstrációk nem oldják meg a helyi gondokat, annak igaz voltát nem nehéz belátni. A tüntetéseken elhangzott beszédek is azt a benyomást erősítették, hogy Miskolc elsősorban olyan helyszín és olyan ürügy lett, ahol, és aminek kapcsán a hazai társadalom, közélet, politika egészére vonatkozó általánosabb érvényű kijelentéseket tudtak megfogalmazni zömében olyanok, akik ráadásul nem is itt élnek. Hogy ettől most nekünk jobb lesz, vagy rosszabb lesz, erről csak sejtéseim vannak, mindenesetre azokkal érzek együtt, akik szerint erre nem volt szükségünk. Nem erre volt szükségünk.

A miskolci polgármester azt is mondta: politikai haszonlesők lepték el a város utcáit, ami bizony megint csak egy lehetséges értékelés, és mint ilyennel nem is vitatkoznék. Nemcsak jogában áll így látnia, de alapos oka is van rá. Megjegyzésem csak annyi lenne, hogy a haszonlesésnek is megvan a maga logikája, gondolom ott sokkal érdemes hasznot lesni, ahol azért van remény a haszonra, mint ahol nincsen rá semmi remény. Ezért talán érdemes lenne elidőzni annál a gondolatnál, hogy teljesen ok nélkül válhatott-e Miskolc ellendemonstrációkat életre hívó tüntetés ürügyévé.

Nem becsülném le, amit például a miskolci polgármester az őt támogatókkal az együttélés feszültségeinek megszüntetése érdekében eddig tett, de butaság lenne nem meghallani a Jobbik-elnök beszédéből azt a mondatot, hogy amíg nincs meg a diagnózis, a gyógymódot sem lehet megtalálni. Azt látjuk, hogy van terápia, bizonyos vonatkozásokban kétségtelen és jól demonstrált a miskolci polgármester szándéka a rend, a közbiztonság és a köznyugalom megteremtése érdekében, de hogy pontosan mit és hogyan kellene megoldani még, ehhez legalábbis konzíliumra lenne szükség: szóval, meg kellene hallgatni azokat, akiknek van érdemi mondanivalójuk, tudásuk erről. Meglehet, valami ilyesmiről beszél a polgármester is, amikor azt nyilatkozza: „a problémát, természetesen nekünk kell majd megoldanunk a miskolciakkal, az avasiakkal közösen”. Biztos vagyok benne, nem csak engem érdekelnének a részletek.

– Bujdos Attila – 


Avasi menet: gond nélkül zajlottak a tüntetések

Jöttek, szóltak, elvonultak. Atrocitások nélkül zajlottak le a szerdai tüntetések Miskolcon. 

Demonstráció az Avason – A Jobbik avasi menete

Miskolc – Rendbontás nélkül zajlott le a Jobbik avasi fáklyás felvonulása.

Demonstráció az Avason – Találkoztunk boldog cigányokkal is

Miskolc – Szerdán a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat felvonulással egybekötött demonstrációt tartott Miskolcon.

Demonstráció az Avason – DK: „Az Avas egyáltalán nem a rossz és a bűn helye”

Miskolc – Kezdetben félszázan voltak a Demokratikus Koalíció (DK) tüntetői, majd az Avason kétszázra nőtt a számuk.

Miskolc – Polgármester: politikai haszonszerzők lepték el a város utcáit

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) – Egyesek politikai haszonszerzésről beszélt a szerda délutánra meghirdetett miskolci demonstrációkkal kapcsolatban Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatóján.

Demonstráció az Avason – A rendőrség nem adott információt a létszámról

Miskolc – A szerdai tüntetésre mindhárom szervezet – a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat is – igyekezett mozgósítani tagjait, szimpatizánsait. Volt, amelyiknek jobban, volt, amelyiknek kevésbé sikerült.

Vona Gábor: „Tabuk nélkül kell beszélni”

Miskolc – Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem szeretné a szőnyeg alá seperni a problémákat.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .