Friss hírek

2009.03.24. 18:55

Továbbra sincs hely a pszichés betegeknek - RTL Híradó

<p>Nincs olyan pszichiátriai intézmény, ahol a fertőző betegeket kezelnék. De nincs kifejezetten hajléktalan pszichés betegeket fogadó kórházi osztály sem. Számos olyan speciális feladat van, amelynek két éve, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása óta nem találtak helyet. A múlt héten átadták az új Országos Pszichiátriai Központot, ám ezzel nem bővül a betegellátás. Itt ugyanis kutatásokat, és adatgyűjtést végeznek - számolt be az RTL Híradója</p>

A szociális munkások szerint azonban sokan elvesztették a kapcsolatot orvosukkal, miután két éve megszűnt a nagy múltú intézet. És azt tapasztalják, hogy a hajléktalanok között egyre több a pszichiátriai beteg, akiknek speciális kezelésre volna szükségük.

Nagyon hiányzik az ellátórendszerből egy speciálisan pszichés betegségekkel küzdő hajléktalanok ellátására szakosodott, jelentős férőszámú intézmény. Ez egy nagyon nagy probléma - mondta a Menhely Alapítvány egyik munkatársa. De több más feladat sem kapott helyet. Ezt mondja az új Országos Pszichiátriai Központ vezetője is. Többek között az úgynevezett elmebelosztálynak sincs meg az utódja, ami korábban a Lipóton működött. Ez azt jelnti, hogy nincs meg a fertőző pszichiátriai betegek osztályának utódja - Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója.

A minisztérium azt mondja, a bezárás után nem maradtak betegek ellátás nélkül. A szakemberek szerint viszont több száz pszichés beteg ellátását zavarta meg az átszervezés. Az új központtal pedig nem bővült a betegellátás. Ott csak kutatnak, adatokat gyűjtenek, és javaslatot dolgoznak ki, hogy mitől is javulhatna az ellátás színvonala. Az ígérték, ebben szerepelni fog a most hiányzó speciális részlegek kialakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!