Gyerekkel? Nélkülük?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Forrs: keyrentertooele.com
Szinte nincs ember, akit hidegen hagyna a vita, hogy egyes szállodák felnőttbarátként hirdetik magukat, vagy bizonyos időszakokban csak gyerek nélkül foglalhatunk náluk szállást. Hajdu Mariann írása.

Pró és kontra repkednek a sokszor indulattal teli érvek. Van, aki szerint ha már léteznek családbarát szállodák, akkor miért ne lehetnének olyanok is, ahol nem zavarja a pihenni vágyót a szüntelen gyereksírás, ahol biztos, hogy nem ül bele a kiöntött limonádéba, nem lép rá az ott felejtett legóra, és nem kell éjszaka láb­ujjhegyen közlekednie, hogy ne zavarja a már alvó kicsiket. Mások viszont diszkriminációnak élik meg ezt a kezdeményezést, kérdezik, milyen jogon zárja ki a nyaralásból a legkisebbeket bárki is.

Mindkét fél érvei elfogadhatóak. Ám annak ellenére, hogy magam is kétgyerekes anya vagyok, mégis azoknak adok igazat, akik helyeslik, hogy már vannak gyerekmentes szállodák. Mert lehetünk a világ legjobb szülei, akkor is nehéz elérni, hogy a gyerek ne hisztizzen, ha elhagyja a maciját, ne keljen fél 6-kor és kezdjen hangosan zokogni, és szinte lehetetlen rávenni – ez nem nevelés kérdése –, hogy pisszenés nélkül üljön végig egy ebédet az étteremben. Mert gyerek.

Elfogadom, hogy ez zavarhatja a pihenni vágyókat. Mert valljuk be, kisgyerekkel nyaralni nem egyenlő a pihenéssel. Ezt az anyák tudják leginkább.

Hajdu Mariann