Fortélyos félelem igazgat

Akt.:
Gyászol a francia főváros
Gyászol a francia főváros - © Fotó: Bertalan Ádám
A terrorizmus fő célja az európai emberek megfosztása a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméitől. Kiss László jegyzete.

Sokáig gondolkodtunk, hogyan kezeljük a hétfői lapszámot. Itt van ez a borzalmas tragédia, a franciaországi terrortámadás, amely sokkolta Európát. Ugyanakkor a magyar válogatott évtizedek után talán komoly sikert arat (amikor ezt írom, még nem tudjuk, de esély van) és ezt is ebben a hétfői lapszámban kell méltón kezelnünk. Mi a fontosabb? Mivel egy lapban nincs két fő hangsúly, két címlap, el kellett dönteni, mit mi elé helyezzünk.

Természetesen a tragédia, több mint száz ember halála nem mérhető össze egy sporteseménnyel. De eszünkbe jutott az is, hogy lám, lám egy nap, és már itt taposgál véres lábbal a mindennapi életünkben a terror – pontosabban itt van az a következménye, amiért valójában elkövetik a merényleteket. Elkezdjük a mindennapi dolgainkat, értékeinket, gondolatainkat igazítgatni. Másként mérlegre tenni, dönteni. Egy olyan egyszerű, magától értetődő tény, mint egy sorsdöntő meccs megünneplése is a terror által írt forgatókönyv szerint kerül mérlegre, hiszen a sokk, a brutalitás, a rémület kijelöli a pályát, amin lépkedhetünk. És így szivárog be majd a mindennapjainkba is. Amikor arról gondolkozunk, hogy hova utazzunk, hogy miként nézzünk egy közel-keleti származású emberre, mit véljünk helyesnek az idegenekkel kapcsolatban és mit nem. Amikor majd külföldön ballagunk az utcán, vagy beülünk egy kávéházba, eszünkbe jut, ami történt. A gyerekeink külföldi tanulási és munkaálmait újratervezzük finoman. Másként nézünk majd az átjárható határokra, és nemhogy tiltakozni fogunk, hanem kifejezetten igényeljük majd, hogy repülőgépre való becsekkolás előtt még a gatyánkat is lehúzzák és kirázzák háromszor, és belenéznek még oda is. Rendpártibbak leszünk, holott tudhatnánk, hogy az erőszak erőszakot szül.

A terrorizmus fő célja az európai emberek megfosztása a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméitől. Attól a hittől, hogy a világ, s benne Európa akkor lesz jobb mindannyiunk számára, ha nem a bezárkózás, az elkülönülés, a gyanakvás kontinense lesz. Győzni katonai értelemben soha nem lehet terrorizmussal, de az emberek eszméinek, hitének, biztonságérzetének lerombolásával évszázadokkal lehet visszavetni a fejlődést, haladást.

A pápa szerint ez valójában háború, a harmadik világháború. Igen, alighanem igaza van. Csak ez ilyen furán zajlik, nem az atomrakéták gombjainak nyomogatásával, ahogy egykoron képzeltük. Nem tudható ma, hogyan lesz ezután. Európának le kell számolnia sok illúzióval, és annál a teszetosza magatartásnál többet kell mutatnia, mint az utóbbi néhány évben és napjainkban. Erő, határozottság és egység kell. Ugyanakkor nem lehet, hogy Európa visszalépjen arra az útra, amin járt eddig.

Én nem szeretnék egy rendszerváltás előtti évekre emlékeztető, a varsói szerződés és kgst korszerűsített fazonjára igazított Európában élni. Újra bezárkózni, gyanakodni, elfelejteni, milyen szabadnak lenni. Egy francia túlélő, aki ott volt a koncertteremben történt vérengzésen, azt mondta: ezután is direkt el fogok menni koncertekre …ák meg. Ez is része a háborúnak, a civilek kurázsija. Talán az egyetlen igazán hatásos fegyver.

– Kiss László –
hirdetés


hirdet�s