Fittyet rá?

Fittyet rá?
© Fotó: Ádám János
Vannak témák, amelyek rendre visszaköszönnek a médiából. A nyárnál maradva, évente legalább egyszer porondon vannak a fürdőzésre és a napfürdőzésre vonatkozó intelmek, a vakáció örvén az otthoni gyermekbalesetek megelőzését célzó figyelmeztetések. Szalóczi Katalin írása.

Nehéz volna évről évre újat mondani arról is, mit tanácsol az orvos kánikula esetére, hiszen könyökünkön jön már ki: fogyasszunk sok folyadékot, hordjunk fejfedőt, részesítsük előnyben a természetes anyagú, világos, szellős ruházatot, amely lehetőleg minél nagyobb felületet takarjon a testből és a többi. Ilyen esetekben jön jól az újságírónak a Control+C, majd a Control+V kombináció.

Aztán mégis inkább kimegy az újságíró az utcára, s mit tapasztal? Néhány jó példát kivéve (amelyeket megír), az emberek többsége – s nem csak a fiatalok – minimálisra vett, leginkább pásszentos öltözékben, a forrót lehelő betonon izzadt, nyűgös, sapka, kendő nélküli gyermeküket sétáltató kismamák, dél­időben, bevásárlásból nagy szatyrokkal megrakott, leégett karú, túlsúlyos, nehezen döcögő idős emberek… Nem lehet elégszer mondani?!

Szalóczi Katalin