Nézőpont: Füstbe ment terv

Szendrei Péter
Szendrei Péter
Úgy két évtizeddel ezelőtt kezdődött a gázosítási hullám: szerelőbrigádok járták végig a legkisebb települések utcáit is, és mindenkit rábeszéltek, hogy vezettesse be otthonába a gázt, mert az tiszta, olcsó, kényelmes… &nbspSzendrei Péter jegyzete.

Nyugdíjasok, akik addig úgy élték le az életüket, hogy soha egyetlen fillér hitelt sem vettek fel, fejet hajtottak a gázfűtés előnyei előtt, és kis nyugdíjacskájukból törlesztő részleteket kezdtek fizetni, mert egyben csak kevesek tudták kipengetni a gázcsonk, a hozzájárulás és a szerelés költségeit.

A gázszámlák kezdetben még elviselhetőek voltak, aztán éreztetni kezdte hatását a szolgáltatói monopólium, az ország energia-kiszolgáltatottsága, no és egy sor dolog, ami „kedvezőtlenül befolyásolta” a földgáz világpiaci árát. Ekkor kezdtük el irigyelni azokat, akiknek volt annyi eszük, hogy a „cirkó-gejzirek” kedvéért nem verették szét a cserépkályhájukat, nem dobták szemétre a vegyes tüzelésű kazánt, mert hát ezeket egy kis gizgazzal is fel lehet fűteni, ha a szükség úgy hozza, földgázt viszont nem lehet összegereblyézni a kert hátuljában.

A légszennyezettség-mérők szerint egyre többen állnak vissza a hagyományos fűtési rendszerekre, ami az én olvasatomban azt jelenti: a gázprogram elbukott.

– Szendrei Péter –


Nő a levegő szálló por szennyezettsége

fuggetlen | 2010.11.03 13:45
Budapest, Miskolc, Nyíregyháza – Több magyar városban, köztük Budapesten is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a levegő szálló por szennyezettsége – tájékoztatott szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint nem várható jelentős változás a következő napok időjárásában, vagyis az érték továbbra is magas marad.

Porban fuldoklik a Sajó-völgye

eszak | 2010.11.02 17:29
Sajószentpéter, Miskolc – Az erőművet és az ipart hibáztatjuk, ám a fatüzelés okozza a legnagyobb gondot.

Kritikus a Sajó-völgy légszennyezettsége – A Válaszúton Alapítvány sajtóközleménye

boon | 2010.11.02 08:23
Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter – Kritikus szintre romlott a Sajó-völgy légszennyezettsége az elmúlt napokban. A 10 mikronméter alatti szálló por koncentrációja több településen meghaladja, nem csak az egészségügyi, de a tájékoztatási küszöbértéket is. Miskolc belvárosában pedig az elmúlt két napban a legmagasabb, un. riasztási érték felett alakul ezen szennyezőanyag koncentrációja.