Friss hírek

2009.03.18. 10:48

EGÉSZSÉG - Gomba plusz zöld tea - kevesebb emlőrák

<p>Ausztrál tudósok szerint lényegesen kevesebb az emlőrák azoknál a kínai nőknél, akik gombát fogyasztanak és hozzá zöld teát isznak. Ráadásul akinél előfordul is a mellrák, sokkal enyhébb lefolyású.</p>

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói Min Csang vezetésével több mint 2 ezer nőt vizsgáltak meg 2004-2005-ben a dél-kínai Hangcsou városából. A nők felének volt emlőrákja.

Kiderült, hogy akik több gombát fogyasztottak, azoknál számottevően csökkent az emlőrák előfordulása. A gomba és a zöld tea együtt tovább mérsékelte a kockázatot.

A friss és a szárított gombának egyformán kedvező volt a hatása.

Min szerint már napi 10 gramm, azaz egy szem gomba is csökkenti a rákot.

Azoknál a nőknél, akik a legtöbb friss gombát fogyasztották, kétharmaddal kevesebb volt az emlőrák, mint azoknál, akik egyáltalán nem ettek gombát.

Min a gomba és a zöld tea együttes hatásával magyarázza azt, hogy a kínai nők körében ötször ritkább az emlőrák, mint a fejlett országokban.

Min szerint ez az első kutatás, amely a gomba és a zöld tea együttes hatását vizsgálta.

A tanulmány az International Journal of Cancer című orvosi lapban jelent meg szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!