Emberfelett, emberalatt

A fűtési szezonban a tüzifára is szükség lenne
A fűtési szezonban a tüzifára is szükség lenne
Furcsa szerzet az ember. Emberfeletti és emberalatti dolgokra képes. Képes életét kockáztatva embertársait megmenteni a pusztulástól, de ugyanakkor képes embertársai tucatjainak életét kockára tenni valamiféle hiúságból gyökerező „ember­alatti” cselekvés érdekében. A hősiesség és az idiótaság váltja egymást az emberiség történelmében. Szaniszló Bálint jegyzete.

Valamiféle ilyen emberfeletti-emberalatti motiváció kezd el uralkodni az emberek tudatán ilyenkor, a fűtési szezon kezdetén. Már az is, hogy mikortól kell fűteni, egyfajta hősieskedés melegágya. „Nem kell még fűteni, nincs még olyan hideg” – hangzik el a takarékosság jegyében, másik oldalról meg a gondoskodás vágya lép be, azaz – kerül, amibe kerül – a legfontosabb, hogy ne fázzon a család.

Egyszóval valahogy a racionalitás – ha egyáltalán létezik az – krízishelyzetben az emberek életében elfelejtődik. Vagy az indokolatlan beletörődés, vagy a túlzott kockázatvállalás lép be. A problémát ilyenkor igazán az jelenti, hogy arra nem gondolunk, hogy mások számára is kellemetlenséget okozunk. Ha például csakazértis gagyi fűtőanyagot használunk és kigyullad a kémény, azt valakinek el kell oltania.

– Szaniszló Bálint –
hirdetés
hirdet�s