Nézőpont: Egyre lejjebb

Akt.:
Illusztráció - Nézőpont: Egyre lejjebb
Illusztráció - Nézőpont: Egyre lejjebb
Azoknál a cégeknél, ahol terveznek 2013-ban béremelést, az emelés mértéke nem éri majd el a várható infláció mértékét, derült ki egy friss kutatásból. Már a hír eleje sem hangzik jól: „azoknál a cégeknél, ahol terveznek”. Hegyi Erika jegyzete

Aztán rosszul is végződik, mert kiderül, mindössze 386 munkáltató megkeresésével készült a felmérés. Mindebből tehát az következik, hogy jövőre sem számíthatunk sok jóra bérünk növekedése terén. Ha pedig mégis a szerencsések közé tartozunk, és kapunk néhány százalékot, az sem segít ki túlságosan bennünket.

A reálbércsökkenés persze nem újkeletű jelenség, az évek során hozzászokhattunk. Csak nem tudom, meddig lehet még szorítani azon a bizonyos nadrágszíjon. A statisztikák sok minden megmutatnak, de azt nem, hogy például lapunktól mennyien kérnek segítséget. Olyanok is, akik eddig sosem tették, és most is csak pironkodva, mert számukra új a helyzet, szokatlan, hogy nem tudják bekapcsolni a fűtést, nem tudják kifizetni a csekkeket, és hogy nem futja téli holmira. Az elemzők négy évvel ezelőtt azt mondták, a válság elhúzódó lesz, és lassú kilábalás jellemzi majd. Most pedig megéljük: valóban hosszú és elhúzódó. Ráadásul fájdalmas is.