Nézőpont: Egyenleg

Szőke Tímea
Szőke Tímea
Áresés a kutakon, hat forinttal csökken a benzin és 9 forinttal a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon mától. Már amennyiben esésről lehet beszélni, amikor csak alulról pisloghatunk felfele az üzemanyagért kért literenkénti összegre, és most nem a totemoszlopokra gondolok. Szőke Tímea jegyzete

Cserébe a meggy (is) sokba kerül, de ennek legalább a termelők örülnek, már amennyiben képesek még ilyesmire, tucatnyi rossz év után, tudva, hogy „szerencséjüket” egy alapos fagykárnak köszönhetik, mely elvitte a termés egy részét, amit szintén eladhattak volna; ja, akkor valószínűleg közel sem jó áron.

Úgy tűnik, mintha a zöldség-gyümölcs piac egy tankönyvi számtanpélda tortája (?) lenne, amit akárhogy osztunk el, a teljes mennyisége ugyanannyi. Ha dömping van valamiből, a vevő jár jól az olcsó portékával, ha kevés termett, akkor a termelő tudja drágábban adni. Ha meg valamiért egyiknek sem kedvez a szezon, akkor a felvásárló elégedett és ha ő sem, akkor talán az exportőr. A kérdés először nem az, hogy ki mekkora szeletet kap, hanem hogy hányan kapnak belőle? S hogyan tudják befolyásolni a többieket, érdekeiket érvényesíten? Mert az nyilvánvaló, hogy nem egyformán részesednek az olcsó vagy drága áru nyereségéből vagy kárából.

Szőke Tímea