Nézőpont: Egy konyak rendel!

Nézőpont: Egy konyak rendel!
Jól megmondta az elégedetlenkedő pedagógusoknak Giro-Szász András kormányszóvivő: „Amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket! Nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni!” Mondta ezeket annak kapcsán, hogy a nemzet napszámosai már megint elégedetlenkednek. Magasabb bért akarnak. De nem kapnak, legalábbis egyelőre. És a béremelés elmaradását a kormányszóvivő így látta jónak kommunikálni. Szántó Rita jegyzete.

Azt persze talán elfelejtették elmondani Giro-Szász Andrásnak – vagy akkor volt éppen tengeri beteg –, hogy a pedagógusok négy éve nem kaptak béremelést. És azt az elég lényeges információt sem oszthatták meg vele, hogy a már most is túlterhelt tanárok munkája, a 2014. januárjára tervezett életpályamodell bevezetésével, csak tovább nőhet. Tehát, amit kérnek, az tulajdonképpen jogos ellenszolgáltatás lenne azért a munkáért, ami évről évre nő, fordítottan arányosan a fizetésükkel.

De lehet, hogy a kormányszóvivő hallotta rosszul ott a hajó tetején, a kormányos fülkében. Lehet, a nagy vihar miatt rosszul értette azt, amit annak a bizonyos hajónak a fedélzetén kiabálnak. Mert lent nem azt üvőltik „Egy konyak rendel”, hanem azt, „Ne tolass, ember!”.

– Szántó Rita –


Jegyzet: A sztrájk szele

Ritkán sztrájkolnak a pedagógusok. Érdekvédők szerint ennek az a magyarázata, hogy a pedagógus becsületes fajta, nem hagyná csak úgy magukra a gyerekeket az óvodában vagy az iskolában. Most azonban úgy néz ki, már ez sem segít. Mármint a becsületesség. Hegyi Erika jegyzete.

Áldozatul esett a béremelés

Borsod-Abaúj-Zemplén – A pedagógusok nem értik, miért éppen rajtuk szorít a kormány.