Nézőpont: Dózerolás

Nézőpont: Dózerolás
Nézőpont: Dózerolás - © Fotó: ÉM-archív
„Bízom abban, hogy egyetlen ház sem marad” – írta egy ismerősöm a Facebookon a számozott utcák felszámolása kapcsán. Valószínű, ő is egyike annak a 35 ezer miskolcinak, akik aláírásukkal támogatták, hogy az önkormányzat számolja fel a város nyomortelepeit. És ismerősömnek, sőt a 35 ezer miskolcinak is igaza van, hiszen én is támogatom a nyomortelepek felszámolását, és bízom abban is, hogy egyetlen ház sem marad. Szántó Rita jegyzete.

De én szeretném tudni a hogyant is, azt, hogy mit jelent a városnak a telepfelszámolás. Szeretném hinni, hogy nem csupán annyit, hogy ledózerolják a számozott utcák házait. (Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy ezen vörös téglás épületek egy része építészetileg is értékes.) Szeretném hinni, hogy a városvezetés felelősen gondolkodik és – ahogy ígérte – a rendesen fizető, az együttélés szabályait betartó családokat nem teszi egyik napról a másikra az utcára.

Egyelőre persze nem ezt látni. Most még csak a dózerolásnak örülhetünk, illetve örülhetnek azok, akik ennek örülni tudnak. Akiknek csak térkép e táj, de nem érdekli őket, hogy vannak családok, bőrszíntől függetlenül, akik éppen attól rettegnek, hogy pár nap és nem lesz tető a fejük felett. Vagy éppen attól, hogy lakás nélkül a gyerekeiket is elveszíthetik.

És már hallom is azokat a kritikákat, miszerint, ha ennyire védem őket, költözzek oda a telepre, vagy fogadjak örökbe egy-két családot. És azokat is megértem, akik ezt mondják, belőlük a negatív tapasztalat szól. De azt gondolom, a negatív tapasztalásra, a deviáns viselkedési formákra ott a jog, ott vannak a hatóságok. Minden másra pedig nem megoldás a dózerolás.

– Szántó Rita –


Telepfelszámolás – Van is segítség, meg nem is

Miskolc – A számozott utcákon élő rendesen fizető családok sorsa még mindig bizonytalan. tovább »

„Számozott március” volt

Miskolc – „Számozott március” néven demonstrációt tartott Miskolcon a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. tovább »

Telepfelszámolás – Még sincs segítség a lakóknak?

Miskolc – Az a nyolcvan lakás nem az a nyolcvan lakás. Ráadásul pályázni is nehéz lesz. tovább »

Telepfelszámolás – Kaphat egy másik lakást a Drótos család

Miskolc – Drótosék segítséget kértek az Északtól. Úgy tűnik, már nem kell félniük, lesz hol lakniuk. tovább »

“Megszámozott” napok

Miskolc – Drótoséknak menni kell, de továbbra sem tudják, hova. Ráadásul a kilakoltatási moratórium is lejárt. tovább »

Élet a “napos oldal” mögött

Miskolc – A miskolci önkormányzat tavaly hirdette meg a telepfelszámolást, ami a számozott utcákat is érinti. Akkor csak találgatás folyt arról, hogy a telep elbontása a stadionrekonstrukció miatt vált sürgőssé. Februárban azonban megjelent a kormányrendelet, ez már több mint találgatás, hiszen kijelöli azokat a területeket, amelyek részei a fejlesztésnek, így a Tizedik utca is, ahol a Drótos család lakik. A tartozások melletti kipontozott rész kihúzva, vagy nulla van odarajzolva. A családnak mégis menni kell. Hogy hova, arra egyelőre nincs válasz. tovább »