De bizony szebb!

De bizony szebb!
– Hinni kell benne, aranyom, hinni! – mondja egy mosolygós hatvanas hölgy. – Anélkül semmit sem ér! – teszi hozzá. „Hogy is híjják ezt a helyet?” – kérdez vissza a másik. „Gyógyító domb?” Juhász-Léhi István írása.

Ilyen diskurzus folyt a fák alatt a hétvégén Bükkszentkereszten, a gyógyító kövek vagy más néven a Boldogasszony kövénél. Sok legenda szól arról, hogy miért Boldog­asszony, és miért a sokszor hihetetlen gyógyulások.

Utóbbi magyarázata lehet az is, hogy a Bükkön keresztül húzódik egy olyan uránvonulat – mondják –, amelyből a rádiumsugárzás gyógyító hatással bír. A helyiek állítják, hogy olyan növények teremnek a környéken, melyek csak rádiumdús környezetben tudnak élni. Az ezoterikusok ugyanakkor azt állítják, hogy a Bükkben van egy energia-háromszög. A háromszög csúcsain lévő helyeken a legnagyobb az energia kisugárzása: az egyik csúcs a Boldogasszony köve.

Nekem mégis az öregek által mesélt legenda tetszik. Eszerint Szűz Mária Jézus halála után világgá indult bánatában, és amikor Újhutára érve elfáradt, leült egy kőre. A kő megpuhult alatta, és megőrizte ülése nyomát.

– Nem gyógyító domb ez, hanem úgy hívják: Boldog­asszony köve – válaszolja a rutinosabb. – Nem szebb, mint a gyógyító domb?

De bizony szebb!

Juhász-Léhi István
hirdetés


hirdet�s