Nézőpont: Csehül állunk

By Petneházi Attila
Nézőpont: Csehül állunk
Honfitársaink közül egyre többen gondolják úgy, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer önmagában hosszú távon nem biztosít megfelelő életszínvonalú időskort, ezért szükséges a pénzügyi öngondoskodás valamilyen formája. Ezek persze leginkább csak puszta megérzésre alapozott vélekedések, ugyanakkor nagyon is van valóságalapjuk. Petneházi Attila jegyzete

Az Eurostat előrejelzése alapján Magyarországon a jelenlegi 24 százalékról 2030-ra 34, 2040-re pedig már 40 százalékra emelkedik a 65 éven felüliek aránya. A demográfiai bomba legsúlyosabb hatása a nyugdíjrendszer működésében mutatkozhat meg a következő évtizedekben.
Ahhoz, hogy a majdani nyugdíjasok megfelelő ellátást kapjanak, emelni kell a nyugdíjkorhatárt és a járulékokat, egyre kevesebb nyugdíjat tud kifizetni az állam, az egyén pedig vagy tovább dolgozik, vagy előtakarékoskodik. A felismerésig tehát már eljutottunk, a tettek mezején azonban még van tennivalónk bőven. Hiszen éppen az időskorra történő tudatos felkészülés, és az ehhez elengedhetetlen öngondoskodás az, amiben (például a szlovákokhoz vagy a csehekhez képest is) meglehetősen csehül állunk.

Az író korábbi jegyzetei: