Csak úgy

Akt.:
Csak úgy
Barátnőmék, amint megszületett a harmadik gyermekük, Londonba költöztek. A szülők jól beszéltek angolul, a gyerekek semennyire. Leghamarabb a legidősebb tanulta meg a nyelvet, már első nyáron sok mindent megértett, köszönhetően egy óvodai videónak. Szalóczi Katalin jegyzete.

Mozgás és dalolás révén elsajátította a legszükségesebbeket. Aztán közösségbe kerülve a másik kettőnek is természetessé vált a kétnyelvűség. Hogy pontosan miként, azt a szülők nem is igen tudják, hiszen otthon azóta is magyarul beszélnek. Az elején megnyugtatták őket: nézzenek körül, hányféle nemzet gyerekei járnak oda, s még mind megtanult angolul, angolul tanulta meg, amit kellett. Most már a nagy gim­nazista, s a kicsi is túl az elsőn. Én pedig kíváncsian hallgatom az ottani iskolai életről szóló beszámolójukat. Pontosabban élménybeszámolójukat.

Merthogy teli vannak jó élménnyel. Elbeszélésükből kiviláglik, miként keresték és találták meg közösen, hogy miben jók ők, mi az, amit különösen érdemes fejleszteni. A sikerélmények pedig szinte észrevétlen húzzák maguk után a többit. Vasárnap beszéltünk Skype­-on. Mondtam, készülök a nemzeti tanévnyitóra. Elnyílt a szemük. Még a fogalmat sem hallották, hogy tanévnyitó. Pláne meg nemzeti. Tudakoltam, ha náluk nincs ilyen, akkor hogy kezdődik a tanév. A válasz: elmegyünk az iskolába, beülünk a padba és már el is kezdődött. Csak úgy…

Szalóczi Katalin


Hejőkeresztúron nyílt meg az idei tanév

Hejőkeresztúr – A miniszter és a köznevelési államtitkár párbeszédet hirdetett a szülőkkel az iskoláról. tovább »

Tanévkezdés – Balog: az iskola csak “kölcsön kapja” a szülőktől a gyerekeket

Hejőkeresztúr, 2015. augusztus 30., vasárnap (MTI) – Az iskola csak “kölcsön kapja” a szülőktől a gyerekeket, ami komoly felelősséggel jár – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón vasárnap a Borsod megyei Hejőkeresztúron. tovább »

Balog Zoltán megnyitotta a 2015/2016-os tanévet

Budapest, Hejőkeresztúr, Miskolc – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megnyitotta a 2015/2016-os tanévet a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolában rendezett Nemzeti Tanévnyitón. A miniszter az eseményen átadta a Trefort Ágoston-díjakat is. tovább »

„Végre, valaki megmondja, hogy mit is kellene a tanítási órán csinálnunk”

Hejőkeresztúr, Miskolc – A nemzeti tanévnyitót az idén a hejőkeresztúri általános iskolában tartják. Interjú: Kovácsné dr. Nagy Emesével, a hejőkeresztúri általános iskola igazgatójával. tovább »
hirdetés


hirdet�s