Csak térerő legyen

Akt.:
Csak térerő legyen
Csak egészség legyen, meg térerő! – az Emil Rulez, mára szállóigévé vált mondata jutott eszembe, amikor néhány borsodi település polgármesterével beszélgettem. Olyanokkal, akik évek óta azon munkálkodnak, hogy valahogy háziorvost csábítsanak a falujukba. Munkálkodásuk azonban nem jár sok sikerrel, mondhatnám, sikertelen. Néhány praxisjog ugyanis ingyen sem kell. Addig, amíg ez a helyzet, a szomszédos településről – már ha ott praktizál valaki – jár át az orvos. Ez heti egy, jó esetben két alkalmat jelent. Miközben beteg meg akad bőven. Szántó Rita jegyzete.

A kormány évek óta próbál megoldást találni erre a helyzetre, próbálja valamilyen módon segíteni, hogy a nem szeretem háziorvosi helyek is elkeljenek. A siker az ő esetükben sem elsöprő. A helyiek már a mostani kormányzati segítségben sem bíznak. Igaz, az orvosok 6-tól 10 millió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha egy betöltetlen helyre pályáznak, de vállalniuk kell, hogy négy évig ott is maradnak. A helyiek szerint józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető, ez az intézkedés sem jelent valós segítséget. Hiszen miért jönne valaki a világvégére, miért küzdene a gyakori betegségekkel – sárgaság, rüh, ótvar, hepatitisz –, ha külföldön, mondjuk, Angliában havi egymillió forintért normális körülmények között élhet a családjával?

Egészség tehát egyáltalán nincs, egyelőre sok helyen gyógyító sem. Ha baj van, majd hívnak máshonnan orvost, ahogy eddig is. Csak persze térerő legyen.

Szántó Rita


Milliókat is adnának egy háziorvosnak

Miskolc – A háziorvos nélkül maradt településeken segítene az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közelmúltban kiírt pályázata. Az országban ugyanis csaknem 300, míg megyénkben 34 betöltetlen praxis van. tovább »

Orvosolni próbálják az orvosi helyeket Borsodban is

Baktakék, Szalaszend – Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak. tovább »
hirdetés


hirdet�s