Citrom

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: egykor.hu
Hátul, a Csepel Csillag csomagtartóján állt. Mit állt, rettegett. Az az ökör Peti úgy száguldott le a hegyoldalon, mint az állat. Az ujjait barátja vállába és nyakába mélyesztette. „Megőrültél? Mit mondok anyámnak?” Juhász-Léhi István jegyzete.

– kérdezte barátjától a hős pilóta két szusszanás között, miközben hátra-hátrafordulva igyekezett jobban szemügyre venni a rettegés nyomait. „Mondd azt, hogy egy csaj volt” – válaszolta hetykén a másik. „Na, persze…” – nézett vissza Peti azzal az utánozhatatlan menőséggel a tekintetében.

Lent, a városban beugrottak a presszóba. „Van 3 forintod? Két gombóc citromot kérjél már, az a legjobb!” – mondta egyikük. Volt a presszóban egy arc, amolyan helyi kibírhatatlan. Tudták, hogy beszól Peti nyakát látva: „Egymásnak estetek, taknyok?” – muhaházott és körbenézve várta az elismerő pillantásokat, talán még saját vállait is megveregette, miközben a wc-re indult.

A két fiúnak sem kellett több: a helyi kibírhatatlan kint felejtett táskájába öntötték az italokat, majd kifutottak. Peti visszafordult. „Megőrültél?” Nyugi!” – majd beviharzott. Két perc múlva két háztömbbel odébb vigyorogtak, majd Peti megszólalt: „Csak kértem még egy kört a citromból!”

Juhász-Léhi István