Nézőpont: Bűnöző-exportőr

Nézőpont: Bűnöző-exportőr
Új fogalom kerül a köztudatba megyénkben a rendőrség évértékelése után. Elhangzott ugyanis, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénből a bűnelkövetők immár más megyébe járnak bűnözni. Bűnöző-exportőr megye lettünk. A minősítés pedig nem valamiféle pejoratív bélyeget jelent. Puskár Tibor jegyzete

Mondjuk azt, hogy az itt elfogott tetteseket kitiltanák megyénkből. Jóllehet, az „átkosban” erre törvényi felhatalmazása volt a hatóságoknak. Ha nem bírtak a bűnözővel a fővárosban, kitiltották onnan. Ma ez már nem lehetséges. Felvetődhet a kérdés, hogy akkor mégis miért mennek innen máshova dolgozni megyénk bűnözői? Minden bizonnyal azért, mert tesznek érte megyénk rendőrei. Azzal, hogy a bűnözők, a nagyobb és közepes kaliberű bűnelkövetők jelentős részét elkapják és bíróság elé viszik. Ebben rejlik a rendőrök kiszorító ereje. Jól felfogott érdekükben kényszerülnek „exportálni tevékenységüket” a bűnözők oda, ahol kisebb lebukási esélyt remélnek.

Jó lenne, ha ezen a speciális export-piacon világelsők lennénk. Nem csak a nagy- és közepes halak, hanem a pitiáner, de bosszantó bűncselekményeket elkövetők: a tolvajok, garázdák és rablók is arra kényszerülnének, hogy másutt próbálkozzanak. Hajrá rendőrök! Az exporteredmény eddig bíztató.

– Puskár Tibor –