Friss hírek

2010.06.21. 13:20

Marad az ítéletidő Kínában

<p>Hétfőre 175-re emelkedett a heves esőzés okozta áradások áldozatainak száma Kína déli és középső részén, ahol mintegy 1,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására. A térségben számos utat és vasutat is elmosott az áradat, ami tovább nehezíti a mentőcsapatok munkáját.</p>

Ven Csia-pao miniszterelnök ugyanakkor a több mint száz eltűnt személy utáni kutatási munkálatok felgyorsítását kérte a katasztrófavédelemtől, a térségben ugyanis folytatódnak az esőzések. "A következő napokban újabb heves esőzés sújtja majd a déli területeket. Nagyobb erőpróba vár ránk, ezért jobban fel kell készülnünk a szerencsétlenség elkerülésére" - fogalmazott a kormányfő az állami televízióban.

Az özönvízszerű esőzés és az áradások mintegy 25 millió embert érintettek Kínában és csaknem 30 milliárd jüanos veszteséget okoztak a gazdaságban - közölte a civil ügyek minisztériuma. Legkevesebb 35 folyó vízszintje emelkedett meg veszélyes mértékben, városokat és mezőgazdasági területeket fenyegetve az áradással, elsősorban Fucsian, Csianghszi és Hünan tartományban. A hegyvidékes régióban ráadásul a nagy mennyiségű eső földcsuszamlásokat és sárlavinákat okozhat.

A helyszínre vezényelt rendőrök és katonák a katasztrófavédelem embereivel együtt csónakokon menekítik az embereket, ugyanis számos közút és híd is áldozatául esett a természeti csapásnak. Az eddigi adatok szerint összesen 393 ezer épület sérült meg kisebb vagy nagyobb mértékben, közülük 144 ezer lakóház össze is dőlt. A víz 1,36 millió hektárnyi mezőgazdasági területet árasztott el a térségben.

Fucsian, Csencsiang, Csianghszi és Kuanghszi tartományokban hétfőn is folytatódott az esőzés, ráadásul a meteorológiai szolgálat szerint ez a következő tíz napban nem is változik. Mint közölték, a déli országrészben mért csapadék mennyisége több mint háromszor annyi, mint egy átlagos év ugyanezen időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!