Nézőpont: Bizony! -talanság

By Égerházi Péter
Nézőpont: Bizony! -talanság
Senki nem mer semmit mondani. Tudna, de nem teheti. Volt már ilyen a történelemben, meg lesz is, de mostanában egyre többet találkozik vele a tollforgató. Égerházi Péter jegyzete

Már a korábbi gyakorlat sem működik mindig, hogy egy arra kijelölt személy elmondja a tutit, vagy összekapcsol azzal, aki illetékes. A telefonon, elektromos levélben megkeresettnek a felettes szervéhez, pontosabban annak szóvivőjéhez kell fordulni, akinek a hangján érződik, nem biztos, hogy meglesz a válasz, mert még számára sem világos, hogy éppen közlékenynek fog-e mutatkozni a főnöke, vagy sem. Fentről lefelé mindenki bizonytalanságban él, legalábbis ez látszik kifelé.

Most akkor ugorjunk a lánc aljára. Ott van a szerencsétlen, magára hagyott olvasó, kisember, mezei polgár, akinek még az a lehetősége sem adatik meg, hogy a válaszadásra kijelölt referenst, magasabb szintű szóvivőt faggathassa a sorsát érintő kérdésekben. Számára aztán teljes a bizonytalanság, ami jól tükrözi megfosztottságát az információktól, pedig állítólag joga lenne hozzá. Az meg egyenesen érthetetlen, ha joga gyakorlásában már a sajtó sem tud segíteni neki.

Égerházi Péter