Nézőpont: Alma mater

Egy iskola több, mint egy hely, ahol tanítanak az embernek ezt-azt. Szendrei Péter jegyzete.

Eleinte nem éreztem jól magam a gimnáziumban. Alig 14 évesen kerültem oda, kollégiumba nem vettek fel, így egy agg orosztanárnál laktam albérletben az egyik osztálytársammal, aki mindent megtett azért, hogy az ember ne kedvelhesse. (Például Fenyő Mikire rokizott – amikor addig a leglágyabb együttes, aminek számait hajlandó voltam meghallgatni, a Motörhead volt.) A gimi se tetszett; nagy volt, személytelen, az aulában meg egy büdös nagy, molyrágta bundájú medve vicsorgott. Míg engem mindenki ismert az ott tanító nagybátyám miatt – és vizslatta minden lépésemet – addig nekem nem volt egyetlen barátom sem.

Aztán lett egy, kettő, sok, összehaverkodtam az idősebbekkel, akiktől mindenki tiltott, mert hosszú hajuk volt, bagóztak, csajoztak és MZ-vel jártak. Szövetségek, barátságok, szerelmek köttettek. Közben pedig a nyámnyila falusi gyerekből felnőtté értem, Bakajsza tanár úr keze alatt megtanultam megbecsülni az írott szót, Nehéz Rudi pedig a matek sűrűjébe vitt be. Mindenkitől kaptam valamit, apró darabkákat, amitől ma én vagyok én. Ha akkor nem a Bessibe járok, ma más ember lennék.

Innen tudom: egy iskola több, mint egy hely, ahol tanítanak az embernek ezt-azt.

– Szendrei Péter – 


Alig fél év után mondták fel a szerződést

Kurityán, Zádorfalva – Kurityánban úgy vélik, az ő nyakukba varrták a gondjaikat a zádorfalvaiak.

Felvételi, bizonytalanság, lezárult az idei tanév

Miskolc – Megkezdődött a vakáció, lezárult a 2010/2011-es tanév. De milyen is volt?

Jegyzet: Táborozni hasznos

Alapgond, hogy most kezdődött nyári szünet, ami jóval hosszabb, mint akár a két szülő együttes szabadsága. Pap Gyula jegyzete.

Táborozás, de mennyiből?

Miskolc – Sport, kaland, nyelvi, hagyományőrző, fantázia, főzőcske. Csak néhány a nyári táborok kínálatából.