Nézőpont: A rend lelke

Nézőpont: A rend lelke
A legtöbb problémára vannak kész válaszaink; ez ilyenkor, a választási hajrában látszik a legvilágosabban. Sok a munkanélküli? Nincs olyan polgármesterjelölt, aki erre ne a megszokott frázissal válaszolna: munkahelyeket fogok teremteni. Remek, nyilván ezt kell tenni. Csak hát ugye, felmerül: hogyan? Milyen módszerrel? Szendrei Péter jegyzete

Ezekre a felvetésekre azonban már nem rendelkezünk gyári megoldásokkal. A belügyminiszter a közelmúltban azt találta mondani, hogy 4500 új rendőrt állít munkába két év alatt, ezzel kívánja megoldani a közbiztonság kérdését. Úgy érzem, ez éppolyan instant zacskós válasz, mint a fentebb idézett. Rend kell? Teremtünk. Csak néhány új rendőr kell, és el lesz boronálva.

Érzésem szerint a közbiztonság kérdése ennél azért összetettebb kérdés, nem lehet rá ennyire direkt választ adni. Nyilván nem lesz haszontalan, ha nő a rendőrök száma, csak hát ez aligha jelent gyógyírt minden bajunkra. Valamiként a meglévő állomány tagjait is rá kellene szorítani, hogy ne menjenek el a problémák mellett, ne kerüljék a konfliktusokat. Intézkedjen gyorsan, szakszerűen, és úgy, hogy az állampolgár azt érezze, a rendőrök érte vannak.

Igen, rendet kell tenni. Először a fejekben, aztán menni fog az utcán is.