Nézőpont: A rémhír fekete kisbusszal érkezik

Akt.:
Nézőpont: A rémhír fekete kisbusszal érkezik
© Illusztráció: Getty Images
A rémhír olyan, mint az álom, csak sokkal direktebb. Azok jelennek meg benne, amiktől, akiktől félünk, de míg az álomban ezek különös alakokat, szituációkat öltenek magukra, a rémhír, az maga a félelem pontos kivetítődése. Kiss László írása.

A kedvencem a fekete mikrobuszos sztori. Ismerik, ugye? Fekete nagyméretű mikrobusz járja az utcáinkat és gyerekekre vadászik. Ha lehet, elrabolják a lurkókat a benne ülők, mert szervkereskednek. Annyira életre kelt ez a baromság, hogy a rendőrségnek is cáfolnia kellett mindezt, hivatalosan. Nézzük csak meg ezt a sztorit alaposabban. Hatalmas, fekete kisbusszal. Persze, az aztán nem feltűnő. És mindig, mindenütt ugyanolyannal, hogy szinte ki is írhassák rá: figyelem, mi vagyunk a gyerekrablók. De a poén az, hogy a Facebookon le is fotózták a járművet bekarikázva, hogy na ez az, ezt kell figyelni. Mígnem egy fiatal pár beírt, hogy húzzanak el a … mert ez az ő autójuk, és legjobb ismereteik szerint nem kereskednek sem gyerekekkel sem szervekkel.

Félünk, ez az igazság. Ki ettől, ki attól. És ez a félelem kitermeli a maga mumusait, amelyeknek kitűnő terepe a közösségi média, ahol elterjed pillanatok alatt bármilyen hülyeség, nem úgy, mint régen, ahol hetek kellettek, míg egy abádszalóki gyökerű rémhír elkerült Pestre. De, az utóbbi évtizedekben megborult az életünk, nyitottá vált a világunk, és végül is, ami régebben elképzelhetetlen volt, az ma elképzelhető. Robbanthatna egy terrorista nálunk is? Már miért ne. Ha megteszik másutt is… Avagy, ránk zúdulhat valamiféle kórság Afrikából? Már mi sem természetesebb, hiszen ennek megvan a reális esélye. Sok közvetett célzás is van: egy fallal körülvett lakópark őrrel, azt üzeni nekünk, hogy mi nem vagyunk biztonságban a falon kívül. A politika is hozzáteszi a magáét, imád riogatni, hogy aztán védelmezőként lépjen fel. És, persze a média, node itt már inkább a közösségi, internetes felületek tarolnak,hiszen amit Sári, Jóska mond az hihetőbb, mint a műsorvezető. De a roma – nem roma konfliktusokban is ott munkál a rettegés. A roma fél, hogy rátörik az ajtót a kopasz fekete ruhások, a nem roma attól fél, mi lesz, ha a roma majd azért támad, merthogy ugye fél. Aztán addig pörög az ügy, amíg tényleg majdnem vér folyik.

Alapja, gyökere mindegyik rémhírnek van. Kinyomozható, kideríthető, miből táplálkozik. De, a végkövetkeztetései hibásak. Tény, hogy az életünk valóban nem kockázatmentes, sőt, nyugodtan mondhatom, időnként kifejezetten hordoz veszélyeket. Nincs más ellenszere, mint a normális társadalom ereje, közössége. Mert mi vagyunk többen, sokkal többen, akiktől nem kell félni. Nyíregyházán nőket próbált betuszkolni egy pasas az autójába-nézték és senki nem tett semmit. Miskolcon viszont egy háziasszony lerántotta a bankrabló álarcát. A középút kellene, a kettő között, bízni a többiekben, akik ott járnak az utcán mindenütt és szólni, kérni, egymáshoz fordulni. Nem vagyunk egyedül.

– Kiss László –