Nézőpont: A régi fény

Nézőpont: A régi fény
Hol van már az ünnep régi fénye? – kérdezi a kollégám, de ő maga meg is válaszolja: akkor még vártuk a majálist, most meg… Hogy kevesebben mentek-e ki, mint régen, a fene tudja, de a többség biztos, hogy nem ünnepelni. Vagy ha igen, akkor a tavaszt, a többiekkel való együtt bulizást. Nem valószínű, hogy a politikusokon kívül sokan említették a munka szócskát a beszélgetések során. Hajdu Mariann jegyzete.

Pedig azt tudjuk jól, hogy a munka ünnepét világszerte ünneplik ezen a napon, az 1886-os chicagói munkásszakszervezetek sztrájkjára, az általuk elért gazdasági és szociális vívmányokra kellene emlékezni. Mit is követeltek ők annak idején? Ez volt a szlogenjük: Nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés. Mert a munkások 10–16 órákat is dolgoztak. Kérdés, mit szólnának hozzá, ha feltámadnának, és Magyarországra vetné őket a jó sors. Sokan örülnének, ha munkájuk lenne, ha esélyük lenne másra is, mint a közmunka. Aki pedig dolgozik, az boldog lenne, ha csak nyolc órát kellene melózni, és ha a fizetéséből még huszadika után is maradna.

Így ha már majálisozunk, inkább beszélünk a sörről és a virsliről, mint magáról az ünnepről. A gondjainkról. És örülünk, hogy van egy potya szabadnapunk. Ennyi maradt.

Hajdu Mariann