A legtöbbet vissza

A legtöbbet vissza
Héják, kuvikok, gólyák. Fecskék, baglyok és vércsék. És még ki tudja, hogy hányfajta madárka – és kis emlős – köszönheti a mályi madármentőknek, az ottani természetvédelmi egyesületnek azt, hogy életben maradtak. Lehoczky Krisztián, a madármentők vezetője és kis csapata a legtöbbet adja vissza, ha rajtuk múlik: a szabadságot, azt, hogy repülhetnek a madarak. Juhász-Léhi István írása.

Éjjel-nappal igyekeznek segíteni a szerencsétlenül járt állatokon, akik az emberi civilizáció miatt egyre szűkülő életterükben élik évmilliók óta megszokott életüket. Igen, az, hogy villany legyen a lakásban, különböző műtárgyakkal is jár például, ugyanakkor felelősséggel is tartozunk ezen csodálatos élőlények felé. Mint ahogyan erdeink és vizeink felé is.

De Krisztiánék még egy dolgot csinálnak kitűnően a mentés mellett. Úgy nevelnek és tanítanak a természet szeretetére, hogy nem ordítanak. Csendesen végzik ezt a hivatást, amiért személy szerint hálás vagyok, és hiszem, hogy nem vagyok egyedül ezzel. Mert a madarakat „csak” az élőhely elvesztése, az olajfoltok, a növényvédőszerek, a vadászat és halászat, valamint a klímaváltozás veszélyezteti…

Juhász-Léhi István


Videó: Így “nyávog” a kisgólya Mályiban

Erdőtelek, Mályi, Miskolc – Kéthetes kisgólyát nevelnek néhány napja a mályi madármentő állomáson.

Videó: A gólyafióka 7 méteres zuhanást élt túl és egyre jobban van

Erdőtelek, Mályi, Miskolc – Anyja kidobta a fészekből, ezért emberek nevelnek egy gólyafiókát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályiban, az ottani Madármentő Állomáson. A fióka 7 méteres zuhanást élt túl, zúzódásait kell kezelni. A Madármentő Állomás felvételei szerint egyre jobban van, amit mi sem bizonyít jobban, mint hatalmas étvágya.