A kulcs

A párizsi merényletsorozat az egész világot megrázta
A párizsi merényletsorozat az egész világot megrázta - © Fotó: Bertalan Ádám
Nehéz úgy írni „bármiről”, amikor most már minden percben az Európát ért dzsihadista támadás ömlik a nyakunkba. Ránk telepedett, erről beszélnek a fodrászatban, az iskolák udvarain gyerekre várva, kocsmákban, villamoson. Mindenhol. Juhász-Léhi István jegyzete.

Minden bizonnyal ez volt az egyik célja azoknak, akik kitervelték a múlt pénteki borzalmakat. A félelem el- és beültetése a mindennapokba.

Több párizsi és nyugat-európai azt írta a közösségi csatornákon a merényletek után, hogy már pedig ők akkor is el fognak menni koncertre, és beülnek vacsorázni kedvenc éttermükbe. Lehet, de ha bejön valaki az ajtón, mindenki „úgy néz” oda, vagy ha leesik egy evőeszköz a földre, mindenkiben megáll mostantól az ütő. És ez csak a kezdet, senki sem tudja, mi lesz. A legnagyobb bajnak sokan épp az európai vezetők teszetoszaságát tartják.

Az oroszok? Ők is érintettek az egyiptomi gép felrobbantása kapcsán és azért, mert bombázzák Szíriában az Iszlám Államot. Sok jóra azonban nem számíthat az IÁ, az oroszok nem fognak töketlenkedni, az biztos. Arra számíthatnak a dzsihadisták, mint a Saint-­Denis-de-l’Estrée templom kapuja, amit egy állítólag oda menekült terrorista után kutatva faltörő kossal törtek be. Igaz, utána Jannin atya jelezte: ha szólnak a kommandósok, odaadta volna a kulcsot…

– Juhász-Léhi István –
hirdetés


hirdet�s