Nézőpont: A balhé örök

Akt.:
Millwall-huligánok, balhéban, boldogan
Millwall-huligánok, balhéban, boldogan - © Illusztráció
Valami okból csak a foci képes olyan mértékben fanatizálni a rajongókat, hogy a legbékésebbek is egymás – és az őket szétválasztani igyekvő rendőrök – torkának esnek. Szendrei Péter jegyzete.

A parlament előtt van egy jogszabály, ami a sporthuliganizmust hivatott visszaszorítani. Dicséretes törekvés, hiszen maga a sport normális keretek között nemes küzdelem, vér nélküli háború, ahol érvényesülnek a fair play szabályai – ennek értékét anullálják a randalírozók. Bár sporthuligánokról beszélnek, nyilvánvalóan a futballszurkolókra gondolnak, mert ugyan a kézilabdapályán keményebb csaták zajlanak, mint a gyepen, valahogy a kézilabdarajongók ritkábban akarják a csapatuk helyett megnyerni a bajnokságot. Persze jégtánc- vagy szinkronúszó-szurkolók tömegverekedéséről is éppolyan ritkán hallani, mint mondjuk randalírozó snooker-huligánokról.

Valami okból csak a foci képes olyan mértékben fanatizálni a rajongókat, hogy a legbékésebbek is egymás – és az őket szétválasztani igyekvő rendőrök – torkának esnek. Komoly feszültségek vannak a fociszurkolókban, amit mi sem bizonyít jobban a ’69-es „százórás” háborúnál, ami El Salvador és Honduras között robbant ki egy mecset követően.

Kérdés persze, mindezen feszültséget képes lesz-e oldani néhány olyan jogszabály, mint a gondot okozó drukkerek meccsről való eltiltása? Főleg ha tudjuk: a huligánokat nem érdekli a mérkőzés – őket a balhé érdekli, azt pedig a stadionon kívül így is meg fogják találni.

– Szendrei Péter – 


Szeptembertől két év börtönt kaphatnak a sporthuligánok

Budapest (MTI) – Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára többek között erről is beszélt azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet  a parlament előtt álló törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban tartottak.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .