Nézőpont: Ünnepnap volt?

Nézőpont: Ünnepnap volt?
Az ápolókat ünnepeltük szerdán, legalábbis az aktuális világnap erre figyelmeztetett. N. Szántó Rita jegyzete

Az igazi ünneplés azonban valószínüleg a legtöbb helyen elmaradt. Minden ugyanúgy zajlott, mint szokott: az ápolók dolgoztak. Hogy miből gondolom? Csupán annyiból, hogy szerdán sem történt rendkívüli eset az egészségügyben.

Márpedig ez csak akkor lehetséges, ha az ápolók – persze az orvosok mellett – végzik a dolgukat. Talán emlékeznek még, pár hónapja történt, hogy az Egészségügyi Minisztérium hozott egy új rendeletet: az OKJ-vizsgás ápolók a jövőben nem végezhetnének el eddig rutinszerűen végrehajtott műveleteket, mint például nem köthetnének be infúziót, katétert vagy nem adhatnának be intravénás injekciót, míg nem szerzik meg az ehhez szükséges uniós vizsgát. Ezen az orvosok is felháborodtak, hiszen ezek a feladatok rájuk hárultak volna. Volt, aki azt is megkockáztatta, ha nem módosítják a jogszabályt, összeomlik az egészségügy. Módosították.

Továbbra is az ápolók végzik ezeket a feladatokat, és több mást is. Ezért ünnepeltük őket szerdán, miközben ők – talán ünnepi hangulatban – végezték a munkájukat.