100 év múlva

Akt.:
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút 1949-ben
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút 1949-ben - © Fotó: fortepan.hu
Nagy az öröm az Északerdőnél! Nem is csoda, hiszen komoly pénz érkezhet a Lillafüredi Állami Erdei Vasút felújítására. Itt, balra lejjebb írunk minderről. Arról, amit egyelőre tudni lehet. Juhász-Léhi István írása.

Nyilván nem kezdődik meg a pályarekonstrukció azonnal, ám az erdőgazdaság munkatársai reménykedhetnek, hogy Magyarország legizgalmasabb és legszebb kisvasútjának 100. születésnapjára, 2020-ra végeznek majd a munkálatokkal.

Fel is vetettem az egyik északerdős szakembernek, hogy a Felső-Maj­láthon árválkodó kis gőzösre, a Lillára lenne-e szerinte pénz? Arra, hogy majd ismét Garadnáig robogjon egy felújítás után. Ezt nyilván ebben a pillanatban nem lehet megmondani, de reménykedjünk, hátha.

Ha megvalósul a rekonstrukció, az a követező 100 évnek szól. De tudunk-e mi ma, akár 20, 10, netán csak egy évre előretekinteni? Akkor, 1920-ban, abban a térdre kényszerített országban mégis volt jövő és újrakezdés. A régiekre és a hegyekre gondolva hiszem, hogy hosszú évtizedek múlva is robog majd a lillafüredi kisvasút.

Juhász-Léhi István


Indul a kisvonat
Miskolc - Magyarország legatt­raktívabb és talán legszebb kisvasútja, a lillafüredi is megújul. „Lefordítva” ez is olvasható a keddi Magyar Közlönyben, és meg is írtuk csütörtökön. Azt is megtudtuk, hogy az erdészetek (és az általuk fenntartott vasutak) 6, a MÁV 1,4, az egyéb fenntartású vasutak ...

Miskolc - Hogy pontosan mekkora összeget szánnak a vasút fejlesztésére, nem tudni. A lillafüredi kisvasút fejlesztése is szerepel a kedd délután megjelent Magyar Közlönyben. Hogy pontosan mekkora összeget szánnak a vasút fejlesztésére, nem tudni, csak annyit: 8,5 milliárd forintot fordít kisvasút...