Nézőpont Fokhagyma Drakula ellen…

Az emberi agy működését megfejteni eddig nem sikerült. Nem világos, hogy ugyanaz a “homo sapiens”, aki elhiszi egy másik emberi agy szüleményeként életre keltett figura halhatatlanságát, miért nem hisz az életét garantáló tényeknek.
Puskár Tibor jegyzete.

Különféle rontások, a vámpírok ellen mindenféle szert, és gyógyírt kitalált már az ember. Igaz, a teoretikus hatás nehezen ellenőrizhető. Hacsak az nem elég bizonyság, hogy például a fokhagymát magánál tartót elkerüli Drakula. Persze azt is, akinél nincs ez a fűszernövény.

A hátborzongató sztoriban, horrorban szereplő életmentő elixir hatása csak képzeletben ellenőrizhető. A történet főszereplője is csak a fantázia szüleménye. Az olvasó és a néző mégis elhiszi, hogy a főszerepelőnek száz élete van, mert követte a mester (az író, a rendező) utasításait.

Emberi elme rejtelmeit tudósok hada kutatja. Működését megfejteni eddig nem sikerült. Az sem világos, hogy ugyanaz a “homo sapiens”, aki elhiszi egy másik emberi agy szüleményeként életre keltett figura halhatatlanságát garantáló elixirt, miért nem hisz a saját életét mentő valós gyógyírnek. Annak, hogy sötétben a fény, fényvisszaverős mellény segítségével láthatóvá válik. Megmenekül a gázolástól, a haláltól.

Rövid idő alatt két biciklist gázoltak halálra megyénk útjain. Egyikük sem hitte el a nem regényírók által írt szabályt: a fény életet ment. Láthatóvá válnak, és megússzák a kaszással való találkozást. Mint ahogy az a bizonyos Drakula is távoltartható…