Nézd meg 360 fokos time-lapse videón, hogy üzemelték be a világ legnagyobb szélturbináit!

Akt.:
Beüzemelték a világ legnagyobb szélturbináit
Beüzemelték a világ legnagyobb szélturbináit
Beindították Anglia északnyugati partjainál a Burbo Bank szélfarmot, ahol összesen 32 darab, egyenként 195 méter magas szélturbina termel áramot. Ezek a világ legnagyobb szélturbinái, egy közülük egyetlen fordulattal 29 órán át tudna árammal ellátni egy családi házat.

A dán Dong Energy által épített óriások nem holmi zsebturbinák, a szélnek feszülő lapátok mérete eléri a 80 métert, a 32 szélkerék naponta összesen 256 MW energiát képes termelni.

Egyre olcsóbb a napelem, de azért a szélkerék biznisz is próbál lépést tartani, egyre többet termelnek egyre olcsóbban, 2007-ig még Dániában (Nysted) viselte a világ legnagyobb szélerőmű telepe címet, 166 MW maximális teljesítménnyel. Bő tíz év alatt nőtt ez a szám 256 MW-ra, a Vestas V164-8MW névre keresztelt szélturbináknak köszönhetően – írja a 444.hu.

A legtöbb szélkerék maximális teljesítménye jelenleg 3-5 MW között van, de a fejlődés nem áll meg, a nyolcasok telepítése csak egy lépcsőfok, Németországban már a 13-15 MW elérése a cél.

Nagy-Britannia amúgy világhatalom a szélenergiában a maga 5,3 gigawattos összkapacitásával.

Forrás: 444.hu.


Videó: Elképesztően látványos a világ „legkörülrajongottabb” útépítése

Tavaly december közepe óta arat a neten egy ausztráliai útépítésről készített drónvideó. A rövidke képsor már majd’ 15 millió megtekintésnél jár, annak ellenére, hogy semmi extra nem történik rajta, a munkások csak végzik a dolgukat.

Videó: Nagyon látványos! 14 kamionnal és 90 sofőrrel mérik az idő múlását

Rendhagyó analóg órát készített a svéd Scania, 14 kamionnal és 90 váltott sofőrrel egy egész napon át köröztek a járművei egy repülőtér betonján előre kiszámított sebességgel és köríven. Az egészet felülről vették, így egy három mutatós analóg óra egész napi mozgását állították elő.