Nézõpont Intézet: Így álltak a pártok a hónap második hetében

Nézõpont Intézet: Így álltak a pártok a hónap második hetében
Csökkent a Fidesz támogatottsága február második hetében – derül ki a Nézõpont Intézet és a Heti Válasz közös választáskutatásából.

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az ellenzéki pártra az aktív szavazók 43 százaléka voksolna, az MSZP-re 12 százalék, míg a Jobbikra 9 százaléka adná a szavazatát. A kutatás szerint ebbõl az derül ki, hogy a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, és nem más pártot választottak.A választáskutatás a politikai táborok lehetséges kiterjedését is vizsgálja hétrõl hétre az aktív, de rejtõzködõ vagy bizonytalan szavazók rejtett pártpreferenciáinak felmérésével – ebben a kategóriában a Jobbik ért el jelentõs növekedést.

 A 7. heti felmérés eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 51 százalék, az MSZP-é 21 százalék, a Jobbiké 20 százalék – ez utóbbi párt az elõzõ héten 14 százalékon állt – , az MDF potenciális szavazótábora pedig 6 százalék. Az úgynevezett “keménymag” tekintetében a Fidesznek 1,7 milliós biztos szavazója, míg a szocialistáknak 500 ezer, a Jobbiknak pedig 350 ezer megingathatatlan szavazója van.

A Nézõpont Intézet és a Heti Válasz közös választáskutatása szerint február második hetében a Jobbik és az MSZP táborának is nõtt az elkötelezettsége a saját pártja felé. Vagyis magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját. A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával, 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. A kutatás szerint a Jobbik-táborban – a növekedés ellenére is – a pártjukhoz második szavazatukkal is hûségesek aránya alacsonyabb: 57 százalék. A felmérés 1000 fõ véletlenszerû kiválasztásával készült, országos reprezentatív mintán.