Névtelen komment okozott bajt

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere
Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere
Miskolc – Per előtti egyeztetésre idézték be a bíróságra dr. Kriza Ákost.

A feljelentést egy magánszemély tette, aki az Észak-Magyarországnak elmondta: 2013 végén a Facebook-on civil közösség alakult, annak érdekében, hogy a kocsonyafesztivál maradjon Miskolcon. A fesztivál alapítója, és addigi szervezője nem kapott engedélyt közterület használatára, ugyanakkor az önkormányzat a kocsonyafesztiválra tartalmában is hasonló rendezvény megtartását jelentette be. Emiatt az alapító, Rózsa Edit részéről felmerült, hogy a kocsonyafesztivált esetleg más településen tartja meg. A csoport azt szerette volna elérni, hogy mind Rózsa Edit, mind dr. Kriza Ákos tájékoztassák a nyilvánosságot, mi történik valójában. Ennek érdekében – 2014 januárjában – a polgármesternek közleményt kívántak átadni. Ezt a városvezető munkatársa vette át.

Átvette lapunk cikkét

A sajtó számára nyilvános rendezvényről az Észak-Magyarország számolt be. A híradásunkat átvette az Északhirnök.com – ezen az internetes oldalon lehetővé teszik, hogy aki akar, névtelenül kommentelhessen az itt közölt témákkal kapcsolatban. A portál több személyt is megnevezett (közte az Észak-Magyarország munkatársát is, aki azért volt az említett eseményen, hogy olvasóinkat tudósítsa az ott történtekről). Az Észak-Magyarországot tájékoztató magánszemély szerint becsületsértő hozzászólások láttak napvilágot. Miután ő nem közszereplő, nem köteles ezt tűrni, ezért tett feljelentést ismeretlen kommentelők ellen. A bíróság által elrendelt nyomozás a számítógépek azonosítására alkalmas IP-címek alapján kiderítette, hogy az egyik bejegyzést dr. Kriza Ákos otthoni számítógépén írták. Emiatt idézték be dr. Kriza Ákost a bíróságra.

A polgármester: én irtam

A városháza szóvivőjének, Koczák Szilviának a nyilatkozatából az derül ki, hogy a gépet valóban dr. Kriza Ákos használta a kommentelésre.

“Dr. Kriza Ákos kommentet írt egy cikkhez, mint bárki más. A következőket írta: “Az fáj nekik, hogy megszűnik a lenyúlás…” Ezért a mondatért jelentette fel őt egy magánszemély rágalmazás vétsége miatt. A Bíróságra a per előtti egyeztetésre hívták be a polgármestert, amely az ilyen magánvádas eljárásoknál bevett eljárásjogi gyakorlat. Természetesen el fog menni a megbeszélésre, ezt jelezte is a bíróságnak” – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Koczák Szilvia.

A bíróságon az első meghallgatás idén október 3-án lesz – mondta el az Észak-Magyarországnak a feljelentéssel élő magánszemély.

ÉM
hirdetés
hirdet�s