Nevelőszülőség: hivatás vagy megélhetési forrás?

Óvodában (felvételünk illusztráció)
Óvodában (felvételünk illusztráció) - © Fotó: BT
Halmaj – Halmajon bővíteni kellene az iskolát és az óvodát, olyan sok a nevelőszülőnél nevelkedő gyerek.

Halmajon egyre több a nevelőszülő, jelenleg 43 befogadócsalád 143 gyermeket nevel. Tóth József polgármester elmondta: Halmaj befogadó­település. Több mint 20 éve indult el a folyamat, mely szerint kezdetben néhány család, azt követően egyre több nevelőszülő vállalta állami nevelésbe került gyermekek gondozását, beilleszkedésének elősegítését.

Figyel a testület

Ezt a tevékenységet egyre több halmaji család tekinti élethivatásnak, generációkon átívelő folyamat keretében előfordul, hogy a nevelőszülő vér szerinti vagy nevelt gyermeke, itt letelepedve, folytatja ezt a tevékenységet. A Halmajon elhelyezett közel 150 gyermek részben ellensúlyozza a demográfiai apályt, azonban a település intézményeinek befogadóképességét meghaladta. Ma már szükség lenne a település óvodájának és iskolájának is a bővítésére. Hozzátette: a képviselő-testület egyébként minden évben megtárgyalja a nevelőszülői tevékenységgel kapcsolatos kérdését, és az esetleges gondokat egyeztetik a koordináló intézményekkel.

Halmajon négy intézmény működtet nevelőszülői hálózatot: a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény, a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat, a B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Központ és Gyermekvédelmi Szakszolgálat, valamint a Benita Nevelőszülői Hálózat.

Árnyoldalak

Más abaúji településeken is érdeklődtünk a nevelőszülőség helyzetéről. Vannak polgármesterek, akik a jelenség árnyoldalát is látják. Kérték, nevüket ne írjuk meg, hiszen kényes témáról van szól. Egyikük rámutatott: vannak nevelőszülők, akik tisztességesen végzik a munkájukat, szeretettel gondozzák és nevelik a rájuk bízott gyermekeket, de sajnos olyanok is vállalnak állami gondozott gyermekeket, akik ebben csak a megélhetési forrást látják. A polgármester szerint az ő településén ez igencsak jellemző.

– Nagy probléma, hogy a nevelői hálózatot működtető szervezetek a gyermekek kihelyezése előtt nem kérdezik meg a település vezetőit, hogy a leendő befogadócsalád milyen életvitelt folytat. Így lehetséges, hogy olyanokhoz is kerülnek gyerekek, akik nem igazán alkalmasak a feladatra. Bizonyítani nem lehet, de a gyerekektől tudom, hogy egyes nevelőszülők reggeli nélkül engedik el a kicsiket óvodába, iskolába, délután nem foglalkoznak velük. Pedig a nevelőszülőségnek épp az lenne a lényege, hogy a gyerekek szeretetteljes környezetben sajátíthassák el a pozitív családi normákat – hangsúlyozta az általunk megkérdezett, abaúji polgármester.

ÉM-HE


Fülöp Emil
Bodroghalom - A Bodroghalomban élő Fülöp Emil, ha újra választhatna, megint nevelőszülő lenne. A közelmúltban a nevelőszülők tolcsvai találkozóján Fülöp Emil is elismerést vehetett át, amit ő maga nem is ért, hiszen még csak négy éve nevelőszülő és voltak ott a teremben olyanok, akik már több évt...

Dr. Orosz Atanáz (balra) és Fülöp Attila
Tolcsva - Nevelőszülőknek adott át elismeréseket Fülöp Attila államtitkár. A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény tartott ünnepséget a nevelőszülőknek szerdán Tolcsván, a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban. Az ünnepségen megjelent egyebek mellett Fülöp Attila, az EMMI szociális ügy...