Nevelőszülők Ökörítófülpösön

Ökörítófülpösön hagyománya van a nevelőszülői hálózatnak. Mint Gál Sándorné elmondta, hozzájuk egy pár hónapos, illetve egy 2 éves korú gyerek került a családba.

Saját gyerekükkel együtt nevelték a ma 5, illetve 9 éves gyerekeket. CservenyákErzsébet több mint egy évtizede neveli azt a kislányt, aki már középiskolás, kollégista lesz a gyerek. Ide mindenkor haza jöhet. Jó tanuló, sikeres gyerek, aki okkal érdemelte ki nevelői elismerését.

A terület szakmai felelőse elmondta, hogy Ökörítófülpösön illetve Porcsalmán több mint húsz gyerekről gondoskodnak. A gyerekek beilleszkedtek a családokba. A szakemberek igyekeznek menet közben is segíteni. Tény, hogy a törvények változtak, s mások az anyagi lehetőségek is.

Azt nagyon tüzetesen megvizsgálják, hogy kik lehetnek nevelőszülők. Figyelembe veszik a lakás körülményeket, iskolai végzettséget, életvitelt. A gyerekek közül többen kerültek főiskolára, egyetemre. Bár huszonévesen már nincs hivatalos kötelék nevelőszülő és egykori nevelt között, sok példa van arra, hogy a kapcsolat nem szakadt meg: Ők is a mi gyermekeink, fogalmazták meg az érdekeltek. S ez szerencsére nem csak a gyermeknapon, vagy a neves ünnepeken, de a mindennapokban is egyre többször tapasztalható.

– Molnár Károly –