Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.09.07. 12:07

Rendhagyó horgásztábor Tiszadobon

<p>Tiszadobon épp tizenkét éve kezdődött el egy olyan kezdeményezés, ami országosan is meglehetősen új kezdeményezésnek számított.</p>

Horgásztábort szerveztünk és bonyolítottunk. Ez a tény önmagában se nem szokatlan, se nem újszerű, mert horgásztáborokat - nem is keveset- igen jó színvonalon már évtizedekkel ezelőtt is rendeztek az egész országban. Igaz ebben megyénk akkor is élenjáró volt.

Ami mégis megkülönböztette az akkori kezdeményezést a többitől, az a tudatos célkitűzés, amit magunk elé tűztünk abban a vonatkozásban, hogy rövid és hosszútávon milyen eredményt szeretnénk elérni a tábor résztvevőinek nevelésében.

Elsőrendű célként az aktív pihenésen és horgászismeretek elsajátításán túl, a természet szeretetére és védelmére tudatos nevelést tűztük ki. Azonban már az első években megtaláltuk a módját, hogy különböző programok, versenyszámok alkalmával a káros szenvedélyek megelőzésével is foglalkozzunk. Az elmúlt tizenegy év alatt folyamatosan kialakítottuk a rendszeres programjainkat melyekre évente ráépítettük a kiegészítőket attól függően, mi volt az aktuális, illetve kitől kaphatunk segítséget. Hagyományosak voltak szellemi vetélkedők, célba dobó ,és etetőanyag célba dobó versenyek, szellemi vetélkedők.

Idén rendhagyó volt a horgásztábor

Ebben az évben „rendhagyó horgásztábort” szerveztünk. Most nem voltak új táborlakók, csak régiek, és közülük is olyanok, akik elképzeléseink szerint továbbvihetik a tiszadobi horgásztáborok tizenkét évi szellemiségét, és reményeink szerint tovább is adhatják őket. Sőt!

Terveink szerint, a jövőben nemcsak a horgászegyesületeken keresztül próbáljuk elérni a gyerekeket, az ifjúságot, hanem az iskolákon keresztül. Amennyiben lehetőséget kapunk rá, a most kiképzett „táborlakók” segítségével is szándékunkban áll előadásokat tartani. Már több fórumon is nyilatkoztuk, hogy a megyei szövetség megbízásából elkészült a „Környezeti nevelés különös tekintettel a vizek élővilágára”c. oktatóanyag, mely tökéletesen illeszkedik az általános iskolai ötödikes, és hatodikos természetismeret tananyaghoz. Ezzel az anyaggal szeretnénk kezdeni, ezt dolgoztuk fel, a hét folyamán. Hogy milyen sikerrel? Nem tudjuk most megmondani. Csak reméljük, hogy sikerül valamilyen új úton elindulni, sikerül a természetet szerető, azért tenni akaró, és még a horgászat iránt is rajongó aktívák létszámát növelni. Ez a tizenkét év vizsgája, ha úgy tetszik hozadéka.

Akik segítettek

Akik önzetlen segítségükkel, akár személyes részvételükkel, akár a táborok szervezését lebonyolítását segítő adományaikkal hozzásegítettek bennünket a táborok sikereihez:

A Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár Megyei Szövetsége minden évben állta a táborköltség felét.

Dr.  Maleczky Imre úr , az egyik évben jutalmát felajánlva segített.

 A  „LAGUNA 2 D” Kft ügyvezetője. Dóránt Vilmos Úr , mindig szívügyének tekintette az ifjúság nevelését. Már az első évtől anyagilag is és horgászeszközökkel is segített.

Az évek folyamán előadásokkal, bemutatókkal, és ajándékokkal segítette tevékenységünket a Magyar Pergetőhorgászok Egyesülete, személy szerint Tarsoly Mihály, és Varga Pál urak.

Nagy örömünkre szolgált amikor sikerült kapcsolatot létesíteni a RAPALA EUROHOLDKERESKEDELMI ZRT. Rapala vezető termékmenedzserével. Ezúton nyilvánosan is szeretnénk hálánkat kifejezni, és megköszönni Krasznay Gábor Úr  önzetlen segítségét. Több évre elegendő horgászfelszereléssel, eszközökkel, alkatrészekkel látta el a „Tiszavirág „ Horgászegyesületet, melyeket a horgásztáborokon kívül a horgászklub nagyrészt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekei vettek birtokba nagy örömmel.

És szeretném megköszönni mindazoknak az egyesületi tagoknak, aktivistáknak, egyetemistáknak a segítségét, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy a táborlakók a legnagyobb megelégedéssel, lelkiekben, szellemileg gyarapodva távoztak a táborok végén. Bízunk benne, hogy az itt szerzett ismereteknek jó hasznát veszik, reméljük, hogy továbbadják Tiszadob szellemiségét az érdeklődő fiataloknak.

Oláh Károly Ifjúsági és Oktatási Szakbizottság

Forrás: http://www.villantomagazin.com/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!