Névadó-repeta, Kodály emlékére

Névadó-repeta, Kodály emlékére
Névadó-repeta, Kodály emlékére
Debrecen – A cívisváros zenei életének szempontjából is jeles napnak bizonyult április 11-e: kiváló „apropóval” vette kezdetét a Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóját ünneplő események debreceni sorozata. 

E napon ismertették a sajtó képviselőivel a Debreceni Kodály Kórus háromlemezes, a névadó összes a cappella vegyes kari művét bemutató cd-sorozatának most elkészült záró darabját, s ekkor jelentették be: Debrecen is rendezvények sorozatával veszi ki a részét az idén Kodály Zoltán születése 125. évfordulójának megünnepléséből.

Halász János alpolgármester a Kölcsey Központ kiállítótermében megtartott sajtótájékoztatón jelezte: a Kodály-év eseménysorozatának megkezdéséhez máris kiváló apropó a lemezsorozat megjelenése, illetve az április 11-ei, esti ünnepi hangverseny a Kölcsey Központban.

A sorozat kiemelkedő alkalma lesz június 23-a, az a nap, amikor, annak idején, a szakközépiskola felvette Kodály nevét; ekkor igyekeznek minden eseményt akképp megismételni, ahogyan az a névadáskor zajlott.

Hozzátette: e nagy megemlékezéshez kísérőrendezvények is kapcsolódnak majd, mint például a Medgyessy-gimnázium által kiírt országos képzőművészeti alkotópályázat eredményhirdetése. Október elsején, a zene világnapja alkalmából rendezendő hangversenyen is adóznak a Mester emlékének – elhangzik a Háry János teljes változatban.

Társművészeti fórumokkal is együttműködnek: a novemberi irodalmi napok tanácskozása az irodalom és a zene közös vonatkozásait járja körül, rátekintvén a kodályi életműre is, és a másodjára megrendezendő debreceni művésztelep is lehetőséget ad hasonlóra, hiszen „kép és hang” lesz a téma. Halász János fontosnak tartotta azt is, hogy a fiatalok s kisközösségek is bekapcsolódhassanak az emlékezésbe; számos zenei versenyen, vetélkedőn is megtehetik majd ezt, az esztendő folyamán.

A Kodály Kórus a cappella vegyes kari lemezsorozatának záró darabját Párkai István Kossuth-díjas karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa mutatta be. A rögzített művek szövegének szerzőit számba véve, arra is felhívta a figyelmet: Kodály mindegyik alkotói szakaszában rendkívüli fontosságot tulajdonított a magyar kultúra történeti jelentőségű szövegeinek.